Minima, dus mensen met een lager inkomen dan 130% van de bijstandsnorm, hebben vaak kinderen. Zij krijgen van de gemeente nu (sinds 1 augustus) voor ieder kind van 4 tot en met 17 jaar automatisch geld op hun rekening en mogen zelf bepalen waar ze dat aan uitgeven. Die bedragen verschillen per leeftijd. Is het kind van 4 tot met 8 jaar oud dan ontvangen de ouders € 500 per schooljaar en voor een ouder kind meer (van 9 t/m 11 jaar wordt € 650 overgemaakt en voor 12 t/m 17 jaar € 800).

Het kindpakket, noemt  de gemeente die nu automatische betaling. Volgens wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA) van Zorg en Welzijn is door de bedragen automatisch uit te betalen aan mensen die bij de gemeente bekend zijn, haar hulp aan deze huishoudens makkelijker geworden. 

Nieuw beleid

Door de nieuwe werkwijze hoeven ouders dus niet meer steeds opnieuw de bedragen aan te vragen. De  grootste verandering is volgens Van Ballegooijen dat ouders nu zelf kunnen kiezer wat zij met het geld doen.  ‘Wij gaan ervan uit dat ouders het beste weten wat hun kind nodig heeft. Kleding, schoolspullen, sportles of muziekles.” De stad heeft volgens hem een riant aanbod op sportgebied en hij wijst op voetbal, hockey, korfbal, tennis, karate en judo. ”We hebben bijna alles”, zegt hij. “Veel clubs hebben ook proeflessen, dus kinderen kunnen zelf ontdekken waar hun interesse ligt”. Het uitbetalen van een vast bedrag komt voort uit het nieuwe armoedebeleid van de gemeente. Dat gaat uit van vertrouwen en het vermogen van mensen om zelf keuzes te maken die passen bij hun situatie.

Tablet- en zwemregeling

Naast de kindpakket-regeling van de gemeente bestaat er ook een voor tablets. Eenmaal per vier jaar vier jaar kunne ouders van kinderen van 6 t/m 8 jaar een bedrag van tweehonderd euro daarvoor ontvangen. De gemeente betaalt ook het zwemdiploma ABC voor hun kinderen van 4 t/m 17 jaar. Ouders met een laag inkomen kunnen deze aanvragen via Regelingen voor kinderen tot 18 jaar, of het Sociaal loket van de gemeente. Ouders zonder uitkering, wier adressen en bankrekening niet bij de gemeente bekend zijn, maar een laag inkomen, kunnen de automatische betaling aanvragen  via website of het Sociaal loket.

1 REACTIE

  1. Pa en ma laten meteen een nieuwe tatoeage zetten van dat geld. Is dit nou werkelijk hoe je mensen helpt. Ondanks dat ik echt de goede bedoelingen van de gemeente zie. Het blijven lapmiddelen. De salarissen aan de onderkant van het loongebouw moeten structureel omhoog. De inkomenskloof is veel te groot. Alleen dan help je mensen echt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.