Er komt geen dienstwoning bij een school of zorginstelling. Dat schrijven B en W na een onderzoek, waarom de gemeenteraad via een motie in november had gevraagd. De raad zag daarin huisvesting van mensen in zorg en onderwijs.

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft inmiddels aan basis- en middelbare scholen, alsmede één MBO-college en een onderwijsstichting waarbij tien basisscholen zijn aangesloten het idee voorgelegd.

Geen ruimte

Alle scholen gaven toe dat het voor personeel moeilijk is betaalbare huisvesting te vinden in en om Amstelveen, waardoor medewerkers vaak verder buiten de regio te gaan wonen, met lange reistijden tot gevolg. Soms vertrekt men van een Amstelveense school om dichter bij huis te werken. Maar alle scholen hebben op eigen terrein geen ruimte voor dienstwoningen. Een tweede reden is een gebrek geld.

Waardevol

Een aantal scholen zei ook geen voorstander te zijn van dienstwoningen, omdat dit tot ongezonde woon-werk verhoudingen kan leiden. De onderwijsstichting vond een dienstwoning wel waardevol, mits die niet op zij eigen terrein wordt gebouwd. “Eén locatie in Amstelveen met dienstwoningen onder een tijdelijk huurcontact zou (startend) personeel de tijd en ruimte bieden om naar een duurzame woning in Amstelveen e.o. te zoeken en zich zo aan de regio te binden”, schrijven B en W aan de gemeenteraad. “Suggesties van scholen om dienstwoningen te realiseren in leegstaande panden nabij sluiten hierbij aan.” Overigens verwacht het college dat begin volgend jaar een daarbij aansluitende voorrangsregeling voor zorg- en onderwijspersoneel van kracht wordt.

Zorginstellingen

Het college heeft ook contact gehad met een aantal zorgpartijen in Amstelveen, waar ook het beeld wordt erkend dat personeel moeilijk aan een woning komt. Maar zij zien niets in de bouw van dienstwoningen op eigen terrein, wegens gebrek aan ruimte en geld.

1 REACTIE

  1. En zo schuift de ene club de verantwoordelijkheid voor een reeël probleem door naar een andere . Het is nu eenmaal maatschappelijk relevant dat bepaalde cruciale beroepen binnen redelijke afstand van hun werk gevestigd kan worden, zo niet dan zal er een zeer groot verloop optreden. Dit heet gewoon de boel op zijn beloop laten. Kortom weer een uiting van neoliberaal beleid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.