De aandeelhouder en kunstverzamelaar Marius Touwen is bereid het Cobra Museum te redden. Hij verstrekt volgens het museum de door de gemeente geweigerde kredietfaciliteit.

De gemeente stelde de gemeenteraad voor de gevraagde bankgarantie niet te verstrekken.

Covid

Het in financiële problemen geraakte museum wilde een lening sluiten bij een bank, maar die vroeg de gemeente voor de aflossing daarvan garant te staan. De gemeente levert overigens een jaarlijkse subsidie van € 1,2 miljoen, waarmee B en W ook willen stoppen. Volgens directeur Stefan van Raay komt de subsidie overeen met 40% van de inkomsten; de rest wordt door bezoekers en sponsors bijeen gebracht. Cultuurwethouder Herbert Raat vindt het waardevol dat er nu een particuliere sponsor bij is, maar spreekt daarover dinsdag in het college van B en W.  Hij wees er eerder op dat het Cobra Museum jaar op jaar met verliezen draait, ondanks de gemeentelijke subsidie. Van Staay wijt de financiële druk (vorig jaar een verlies van 3,5 ton en dit jaar het dubbele) aan de ‘huidige economische omstandigheden’ en de covidcrisis.

Ziekenhuis

Touwen is o.a. grootaandeelhouder van Serra Holding en Rode Kruis Ziekenhuis (brandwondencentrum) te Beverwijk en daarnaast een groot liefhebber en verzamelaar van kunst. “Dit gebaar stelt het museum in staat om op een nieuwe basis in gesprek te gaan met de gemeente Amstelveen”, zegt het. Er is volgens de culturele instelling nu tijd en ruimte om een structurele oplossing te ontwikkelen voor het voortbestaan van het museum op lange termijn. “We kunnen verschillende toekomstscenario’s nu in zorgvuldigheid afwegen op aantrekkelijkheid en haalbaarheid. Dit biedt perspectief voor behoud van museale moderne kunst in Amstelveen”, zegt Van Raay.

Financiële uitdagingen

Het Cobra Museum heeft de verliezen wel toe, maar noemt die liever ‘financiële uitdagingen’. Volgens het museum stelde het college van b en w de gemeenteraad vorige week voor het te sluiten. “Zover hoeft het dus nu niet te komen.” Touwen biedt nu volgens Van Raay een ‘directe levenslijn’ voor het museum en stabiliseert de financiën op korte termijn. “Dit stelt het Cobra Museum en de gemeente Amstelveen in staat om een duurzame en levensvatbare strategie voor de toekomst te ontwikkelen. Deze bijdrage is een blijk van ongelooflijke steun voor het Cobra Museum en de directie in het belang van kunst en cultuur in onze gemeenschap. We zijn diep dankbaar voor de betrokkenheid van Marius Touwen, wiens bijdrage het voortbestaan van het museum veiligstelt en ons in staat stelt om met hernieuwde vastberadenheid te werken aan de lange termijn.”

 

7 REACTIES

 1. Marius Touwen (73 jaar oud) (90 miljoen euro in bezit) redt het Cobra Museum!! “Ik zie geen reden om zo paniekerig te doen over de financiële situatie van het museum, als ik de cijfers bekijk”, zegt Touwen. Als de gemeentelijke subsidie en de bijdragen van derden standhouden, is het een haalbare kaart om goed te draaien. Zijn bijdrage aan het museum dan ook geen gift is, maar onderdeel van een constructie, waarbinnen hij samen met de directie en de gemeente wil werken aan ‘een betere basis’ voor het Cobra Museum.

  Ja Marius, leuk bedacht, maar het college wil geen cent meer aan het aanwezige museumbestuur geven…

 2. Meestal ben ik geen voorstander van weldoeners. Maar in dit geval vind ik het wel een mooi gebaar. Als de geldschieter zich in dit geval weer terugtrekt eet niemand daar een boterham minder om.

  Waar het om sociale kwesties betreft ben ik altijd zeer sceptisch i.v.m. de afhankelijkheid die met zich meebrengt.

 3. Kunstliefhebber Marius Touwen stelt in Het Parool: “Die 7 ton is fake news. Toen het museum aan het begin van de zomer vreesde dat bezoekers door het mooie weer zouden wegblijven, heeft het om een krediet gevraagd bij ABN Amro. Die verlangde een garantstelling die Amstelveen niet wil geven. Maar bij een garantstelling betaal je alleen als het museum zelf dat niet kan. Ik snap niet waarom de gemeente dan zegt dat ze niet nog eens 7 ton wil geven, want dat verlangt niemand. Het museum leent nu van mij, dus de gemeente hoeft niks extra’s te doen. En het tekort over 2023 is veel minder groot zijn dan werd gevreesd. Waarschijnlijk 1,5 ton.” Amstelveen geeft al 1,2 miljoen subsidie per jaar.
  “Daar staat een huuropbrengst van 360.000 euro tegenover, want het gebouw is van de gemeente. En wat betreft de schuldenlast: er is geen sprake van een hogere schuld, alleen van het verschuiven van de ene naar de andere crediteur. Overigens is de gemeente een van de grootste schuldeisers. In het kader van een nieuwe start ga ik vragen de terugbetaling over een langere periode uit te smeren.”

  “Door de lening heeft het museum nu zeker een half jaar om na te denken over de toekomst. Ik denk ook dat de focus op Cobra niet genoeg is. Je kunt veel beter een museum voor moderne kunst zijn en Cobra in de tweede lijn hebben. Daar moet je over gaan nadenken.” Hoort daar een naamswijziging bij? “Voor het markeren van een nieuwe start kan dat een optie zijn.”

  Ik heb al een nieuwe gratis naam bedacht: Museum op de Touwen!! En zo krijgt Amstelveen een extra poppentheater bij met de voorstelling Puppets on the String, zoals dat ooit Sandie Shaw zong:
  I wonder if one day that, you’ll say that, you care
  If you say you love me madly, I’ll gladly
  Be there
  Like a puppet on a string

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.