De Poeldag was zon dag het slot van de Amstelveense editie de door NOC-NSF georganiseerde Nationale Sportweek. Lokaal was AmstelveenSport er voor verantwoordelijk, waarvan directeur Heleen Ketwich Verschuur dan ook bij vrijwel alle openingsevenementen present was, liefst in gezelschap van sportwethouder Herbert Raat, kennelijk voor de noodzakelijk bevonden netwerking.

LHBTI+

Boodschap van het voormalige sportbedrijf blijft intussen dat bewegen voor iedereen is. Het bleek onder meer tijdens een donderdagavond in het clubhuis van de hockeyclub MHC gehouden zogeheten internetsessie, waarvoor de media – en elk geval amstelveenblog.nl – zorgvuldig niet waren uitgenodigd. Daar deelden sporters hun persoonlijke verhaal, wat kennelijk geheim moet blijven. De inclusie betreft overigens voornamelijk mensen uit LHBTI+-gemeenschap.

Volgens een achteraf gestuurd persbericht kan men zich zo buitengesloten voelen dat men stopt met sporten. Het doel van de bijeenkomst was volgens AmstelveenSport met elkaar van gedachten te wisselen “over hoe door sportvereniging meer kan worden ingezet op ‘inclusie en een positief en veilig sportklimaat voor iedereen’.

Gelijk
AmstelveenSport had hulp bij de organisatie gekregen van de Alliantie Gelijkspelen, een samenwerkingsverband van verschillende organisaties dat zich inzet om LHBTI+-acceptatie in de sport te bevorderen. MHC Amstelveen is één van de vijf verenigingen van Sportpark West die deelneemt in de Pilot Inclusief Sporten. De andere verenigingen zijn: honk- en softbal vereniging De Vliegende Hollander, rugbyclub ARC, Voetbalvereniging NFC en handboogvereniging Amstelschutters.  De pilot is mogelijk gemaakt door samenwerking met de gemeente, Amstelveen Sport en de Alliantie Gelijkspelen 4.0.


Vertegenwoordigers van de vijf pilotverenigingen waren op de bijeenkomst wel present, evenals wethouder Marijn van Ballegooijen van Diversiteit en een aantal raadsleden en geïnteresseerden van andere sportverenigingen. Voormalig tophockeyer Pepijn Keppel vertelde waarom hij na tien jaar plotseling de topsportwereld verliet en welke rol zijn seksuele geaardheid daarbij heeft gespeeld. Britt Vonk en Dyanne Bito schijnen de aandacht te hebben gevraagd voor een veilige en ‘inclusieve’ sportomgeving. Namens het NOC*NSF was programma manager inclusieve sport Sam de Vor, programma manager inclusieve er, meldt AmstelveenSport.

Gelukkiger

Wie regelmatig sport en beweegt, voelt zich gelukkiger en geniet meer van het leven, zegt het bedrijf. “Sport haalt mensen uit hun isolement en verbindt grote groepen, bevordert een actieve gezonde leefstijl voor mensen mét en zonder beperking of chronische ziekte.” Sport moet ook een plek zijn waar ook bijvoorbeeld ouderen, mensen met een laag inkomen, de LHBTI+ community en mensen met verschillende culturele achtergronden zich thuis kunnen voelen, vindt de organisatie. Marijn van Ballegooijen benadrukte dat. Volgens hem en AmstelveenSport kunnen verenigingen daaraan bijdragen. “Een sportvereniging is immers juist de plek waar mensen met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten en naar elkaar omzien.”

Padel

 Sportwethouder Herbert Raat opende vrijdagmiddag ook het grootste Padelcentrum van Noord-Bolland met zowel binnen- als buitenbanen. Gustavo Rota en diens zoon Gianni zijn eigenaren van het bedrijf in Legmeer. Daar hebben zij een contract voor drie jaar, want de bedoeling is dat het bedrijventerrein een nieuwe wijk wordt voor wonen en werken. Er komen onder meer drieduizend woningen. De wijk Nieuw Legmeer is waarnaar vooral wethouder Floor Gordon verlangt en daar past niet een padelcentrum aan Grutterij 1 in, of het moet natuurlijk tot de 2000 vierkante meter ‘voorzieningen’ behoren, die er gepland zijn. Bij de opening deed Raat over de vergunning voor drie jaar, die aan Padel Mate gegeven is, nogal luchtig. “Mijn ervaring leert dat het nog jarenlang kan duren voordat een bouwproject is gerealiseerd.” Hij voorzag dat het Padelcentrum niet voor 2030 weg moet en misschien duurt het volgens hem nog langer.

Spanje

Padel is afkomstig uit Spanje en Padel Mate is ook een daar ontstaan bedrijf die de sport naar Nederland wil brengen. Padel kijkt op tennis, maar is volgens de beoefenaren leuker. In Spanje is het een van de grootste sporten en wordt het overal gespeeld. Het is een dubbelspel, dus er staan twee spelers tegenover twee spelers. “Het houdt het midden tussen squash en tennis”, kon men van veel beoefenaren die waren genodigd vrijdagmiddag horen. De bal mag, zoals bij tennis, één keer stuiteren op de helft van de tegenstander en wordt dus in totaal met vier spelers gespeeld. De bal wordt met een racket over een net geslagen en speelveld is ongeveer 25% kleiner dan een tennisveld. Het doel is de tegenstander(s) te beletten de bal terug te slaan, maar de bal blijft in het spel als deze eerst de grond raakt en nadien een van de wanden. Die (doorzichtige) wanden spelen steeds een belangrijke rol. Padelspelers zijn over het algemeen lid van een padelclub, zoals die in Amstelveen, die is aangesloten bij een padelfederatie. De wereldpadelbond is de FIP, Federación International de Padel.

Directeur Heleen van Ketwich Verschuur van AmstelveenSport toonde zich ingenomen met de commerciële nieuwkomer en liet zich niet de kans ontnemen met de sportwethouder een balletje te slaan (foto onder).

Poel

Aan de noordelijke Poeloever manifesteerden zich zondag alle watersportverenigingen, die de gehele dag op bezoekers konden rekenen. Watersportvereniging Amstelveen (WSA) zorgde van daar naar de eigen steiger voor vervoer en men kon daar een proefles zeilen ondergaan. Voor die zeilcursus zijn tegenwoordig jonge trainers beschikbaar vertelde een lid aan een van de vele informatiekramen. Maar er waren meer organisaties die van de Poel – voor deze gelegenheid ‘Parel in Amstelveen’ genoemd – gebruik maken. Zoals De Uiterton, scouting, reddingsbrigade, kan– en roeiclubs en niet te vergeter het in de Poel gelegen funcentrum Poels Up.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.