Dit jaar is er in het Cobra Museum voor Moderne Kunst een bijzondere focus op kunst uit verschillende delen van Afrika. Vrijdag 7 oktober presenteren het de tentoonstelling ‘Kosmogonie, Zinzou’ een Afrikaanse kunstcollectie met een selectie van 130 kunstwerken, afkomstig van 37 kunstenaars, uit Afrika en Frankrijk. Op donderdag 6 oktober is er een openingsfeest.

Na een bezoek aan de tentoonstelling Cosmogonies: Zinsou, une collection africaine in Montpellier raakte directeur Stefan van Raay van het Cobra Museum) naar zijn zeggen zo geïnspireerd dat hij de Zinsou kunstcollectie naar Nederland wilde halen. Wat nu dus gelukt is.

Ook fotografie

Voortbordurend op de intentie van MO.CO Montpellier wilde hij daarmee ook het Nederlandse publiek kennis laten maken met de Afrikaanse kunstcollectie, waarvan niet alleen de werken allen afkomstig zijn uit Afrika, maar de verzameling zelf in Benin tot stand is gekomen.

De selectie kunstwerken, afkomstig van 37 kunstenaars – waaronder Samuel Fosso, Emo de Medeiros en Chéri Samba – uit verschillende landen en van verschillende generaties bevat sculpturen, fotografie, schilderijen en installaties. Deze selectie werd in Montpellier gepresenteerd rondom het thema ‘Kosmogonie’, een concept waarmee kunstenaars zich toeleggen op de schepping van de kosmos.

De Zinsou collectie ontstond uit de wens mensen buiten Afrika bewuster te maken van de bruisende hedendaagse kunstscene die overal op het Afrikaanse continent aanwezig is. Naast internationaal erkende namen als Frédéric Bruly Bouabré, Cyprien Tokoudagba, Mallick Sidibé, Chéri Samba en Zanele Muholi is er veel aandacht voor jonge kunstenaars, waardoor er een beeld ontstaat van de moderne invloeden die vormend zijn voor de hedendaagse Afrikaanse kunst.

Afrikajaar 

In 2022 toont het Cobra Museum drie tentoonstellingen die elk een ander perspectief op het Afrikaanse continent laat zien. Voor de grote zomertentoonstelling ‘Het andere verhaal. Kunst uit het Marokkaanse modernisme (van 1956 tot nu)’ worden veel laagdrempelige activiteiten georganiseerd waarbij telkens de Marokkaanse kunst en cultuur centraal staan. Voor de aanpalende tentoonstelling Cobra en Noord-Afrika toont werk uit de museumcollectie van de kunstenaars uit de Cobra-beweging die via reizen of op andere manieren in contact komen met de kunst en, cultuur en bevolking van Noord-Afrikaanse landen als Marokko, Algerije en Tunesië. Met Kosmogonie sluiten we het Afrikajaar af.

Informatie

‘Kosmogonie’ vindt plaats in het Cobra Museum van vrijdag 7 oktober tot en met zondag 8 januari 2023. De tentoonstelling toont een selectie van 130 kunstwerken van 37 Afrikaanse kunstenaars uit de Zinsou kunstcollectie. In de presentatie van de werken houdt het museum de volgorde en thema’s als ‘Intimiteit en herinnering’ en ‘Kritische reflectie’, van de oorspronkelijke tentoonstelling uit het MO.CO. Montpellier Contemporain, aan om trouw te blijven aan de resultaten van de Frans-Afrikaanse samenwerking. Het Cobra Museum vult deze tentoonstelling aan met een activiteitenprogramma bestaande uit workshops fotografie, dansvoorstellingen en een symposium. Educatieve activiteiten worden afgestemd op de uitgelichte thema ́s.

Openingsfeest 

Op donderdag 6 oktober 2022 is er van 16.00-18.00 uur een openingsprogramma met een tafelgesprek i.s.m. De Balie, plus een exclusieve voorbezichtiging. Toegang € 15 inclusief twee gratis drankjes. Van 20.00 tot 23.00 uur volgt het openingsfeest met AfroLosjes met drie dj’s bekend uit Paradiso en Melkweg. Toegang € 15,- inclusief twee gratis drankjes.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.