Hoewel ambtenaren van de gemeente eerder meldden dat het Cobra Museum technisch failliet is, spreekt cultuurwethouder Herbert Raat dat tegen. Hij zegt in de beantwoording van schriftelijke vragen van fractievoorzitter Ruud Kootker van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) dat er in de tot nu toe voor € 1,2 miljoen per jaar gesubsidieerde instelling in het ‘worst-case scenario’ een faillissement niet ondenkbaar is, maar wijt dat aan de coronacrisis.

Kootker vindt dat er sprake is van een structureel financieel probleem. Overigens blijkt Raat dat in zoverre met hem eens dat de gemeente door de zaak laat onderzoeken.

Voldongen feit

En als dat onderzoek in juni klaar is, wordt de gemeenteraad geïnformeerd over een plan van aanpak. Maar dat is volgens Kootker wéér een voldongen feit, waarmee volgens de Rekenkamercommissie van de gemeenteraad die raad te vaak wordt overvallen. Die mening delen B&W niet. “Het college herkent zich niet in hetgeen de Rekenkamer hierover heeft opgetekend in  haar rapport”, zeggen zij. “In het geval van het Cobra Museum is geen sprake van voldongen feiten. Het is op dit moment nog volstrekt onduidelijk hoe de situatie van het museum zich in 2021 zal ontwikkelen. Deze ongewisse situatie geldt voor alle culturele instellingen die in deze crisistijd sterk afhankelijk zijn van aanvullende overheidssteun.”

Voorschot

Volgens Raat liet het museum weten dat vooral de geplande tentoonstelling van Frida Kahlo & Diego Rivera de boosdoener is. Die zou in de zomer beginnen en tot september duren. Als die wegens corona niet doorgaat, scheelt dat acht ton aan inkomsten, meldde het museum. Uit de jaarrekening over vorig jaar blijkt waarschijnlijk dat het museum quitte heeft gespeeld, meldt Raat, die overigens de jaarlijkse subsidie niet uitkeerde een zich beperkte tot een voorschot.

Overigens betaalde de gemeente wel ruim 47 mille extra, los van de structurele subsidie. “Een eerste signaal dat de financiële problematiek van het museum zich zou kunnen verdiepen, kwam begin dit jaar aan het licht en is een direct gevolg van de coronacrisis en de Frida Kahlo & Diego Rivera tentoonstelling in het bijzonder”, schrijft Raat.

Waarnemer

De onzekere financiële positie van het museum wordt volgens hem versterkt door de noodzakelijke, tijdelijke vervanging van de directeur, die wegens ziekte niet kan werken. “Het museum heeft deze kosten wel beperkt door de waarnemend directeur parttime te contracteren.” Onduidelijk is verder of het museum aanspraak kan maken op ondersteuning vanuit de NOW-regeling en is het onduidelijk of de reeds ontvangen NOW kan worden behouden.” Dat zal allemaal blijken uit de jaarrekening, die door de wisseling van accountants van het museum later rond zal zijn dan gebruikelijk.

Kootker citeerde uit een eerdere ambtelijke mededeling dat de algemene reserve eind 2020 al negatief was, waardoor dit jaar (2021) de bestemmingsreserve moet worden aangesproken. “Dat is doorgaans een teken dat het pad naar faillissement wordt ingeslagen,” citeerde Kootker.

Uitgeput

Raat in zijn antwoord: “Indien de financiële reserve van het museum in de loop van dit jaar als gevolg van de gezondheidscrisis alsnog uitgeput blijkt, resteert de keuze of het museum met (corona) noodondersteuning in de lucht moet worden gehouden of niet. Blijft noodsteun in dat scenario uit, dan ontstaat een precaire situatie die het voortbestaan in gevaar brengt.”

De gemeente is in overleg met het museum over de aanpak en het moment waarop de financiële doorlichting plaats kan vinden. Pas daarna wordt de gemeenteraad geïnformeerd. En in november behandelt de gemeenteraad het rapport van de doorlichting, alsmede de subsidierelatie met de gemeente.

6 REACTIES

  1. Het niet doorgaan van de Frida Kahlo & Diego Rivera scheelt acht ton aan inkomsten volgens het museum. Volgens hun eigen begroting moeten we er dan wel bij vermelden, want kennelijk had het museum redenen om aan te nemen dat ondanks de al jaren dalende bezoekersaantallen tóch een record aan publieksinkomsten zou worden gegenereerd. Bijna twee keer zoveel als het beste jaar ooit en ruim het drievoudige van 2019.

    Maar aannemende dat er inderdaad acht ton aan inkomsten ontbreekt, hoe kun je dan quitte draaien als je een begroting hebt gemaakt met een resultaat van € 5000,-?

    En ja natuurlijk is het museum technisch failliet. De exploitatieverliezen bedragen inmiddels tonnen per jaar in de afgelopen vijf jaar en de continuïteitsreserve is € 360.000-, negatief. Er is nog iets van 6 ton aan bestemmingsreserve, maar die mag eigenlijk niet aangesproken worden voor de exploitatie anders stopt de Bank Giro Loterij misschien ook met twee ton per jaar af te tikken.

    Tot slot las ik nog een interessante zin in het jaarverslag van 2019, namelijk dat de gemeente haar financiële steun in elk geval tot 2024 heeft verlengd. Het kan zijn dat dit in de raad is besproken natuurlijk, maar ik heb het totaal gemist. En de media ook volgens mij.

    Ben benieuwd naar het jaarverslag van 2020.

    • Die tentoonstelling zou wel een kaskraker zijn geweest, maar nooit 8 ton.i Dat zijn weer je reinste sprookjes, waar de hr. Poppens zijn handtekening onder heeft gezet samen met Cobra. De heren zijn niet gestikt in hun eerste leugen.

  2. “De gemeente heeft haar financiële steun in elk geval tot 2024 verlengd.”

    De wethouder van Hobby & Lobby heeft namelijk óók Financiën in zijn portefeuille.

  3. Vraag van Ruud Kootker (bbA):
    “Is het College het eens met de vaststelling door de Rekenkamer dat de raad soms voor
    voldongen feiten wordt gesteld in het geval er sprake is van substantiële financiële
    problemen bij instellingen? En is dat in het geval van het Cobra nu ook niet het geval?”

    Antwoord b&w:
    “Nee. Het college voelt zich gebonden aan de actieve informatieplicht en aan beginselen
    van behoorlijk bestuur waaronder het zorgvuldigheidsbeginsel. De aard van financiële problemen is dat deze vaak laat aan het licht komen. In het geval van het Cobra Museum is geen sprake van voldongen feiten. [..]”

    RvW:
    De aard van financiële problemen is dat daar vaak te laat naar wordt gekeken, dat zij te laat worden erkend en dat te lang wordt gewacht met maatregelen om ze aan te pakken en op te lossen.
    Het ‘voldongen feit’ van het Cobra museum is dat te hoge verwachtingen werden gebaseerd op overschatting van de culturele waarde van en maatschappelijke behoefte aan dit museum.

    • En het punt is nou juist dat de financiële problemen bij het Cobra Museum al jaren bekend zijn. Er zijn meerdere malen vragen over gesteld in de raad en artikelen over verschenen waar ik in een van mijn vorige bijdragen naar heb verwezen.

      Dat maakt dit antwoord -net als de andere antwoorden- dan ook zo bizar. Er wordt gewoon glashard ontkend dat het college en de raad het al lang weten. Maar niemand durfde of durft er conclusies aan te verbinden. Misschien zit daar wel de ‘pijn’.

      Wordt ongetwijfeld vervolgd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.