De zondag openstelling van het afvalbrengstation aan Grutterij gaat door, maar voorlopig om de week.  De gemeente nam een proef door het station elke zondag open te stellen, vooral op voorstel van coalitiepartij D66, waartoe ook verantwoordelijk wethouder Floor Gordon behoort. Als er genoeg extra werkers zijn, gaat het station elke zondagmiddag open.

Met ingang van zondag 7 maart gaat het om de week op zondagmiddag open van 12:00 tot 16:00 uur. Op feestdagen, dus ook eerste paasdag, is het station gesloten. Het actuele schema staat op amstelveen.nl/afval of voor Engelstaligen op amstelveen.nl/waste.

Evaluatie

In september en oktober 2019 hield de gemeente een proef met een tijdelijke openstelling. Gemiddeld kwamen er 318 bezoekers per zondagmiddag. Na een evaluatie en nadat de gemeenteraad hiervoor geld beschikbaar stelde, is de zondag openstelling nu een feit. Vooralsnog om de week en voor een periode van een jaar. Het geld was nodig voor personele kosten en extra containers. Op zaterdag en zondag kan geen afval worden afgevoerd naar eindverwerkers.

 Bijplaatsing

Wethouder Floor Gordon (afvalbeheer) vindt dat door het Afvalbrengstation ook op zondagmiddag te openen, de afvaldienstverlening aan inwoners wordt vergroot. “We hopen dat onze inwoners deze extra service waarderen en dat we hiermee óók het aantal bijplaatsingen van grof afval bij containers verder kunnen terugdringen. Daar ergeren Amstelveners zich met ons aan.”

Overigens haalt de gemeente grof afval tegen betaling op afspraak aan huis op, als het niet lukt om het zelf weg te brengen.

Elke zondag

Het is de bedoeling élke zondag open te gaan. De gemeente werft nu extra mensen die op zondag willen werken en leidt hen op, zodat nog mogelijk in mei al het station elke zondag open kan. Na een jaar maakt zij de balans op.

Aantallen bezoeken

Van maandag tot en met vrijdag ontvangt het station zo’n 60 tot 70 Amstelveners per uur aan de Grutterij op bedrijventerrein Legmeer. Op zaterdag loopt dit op tot 106 bezoeken per uur. Met de zondag openstelling verwacht de gemeente meer spreiding van bezoekers. Bij het bezoek kan een inwoner naar een legitimatie worden gevraagd. De gemeente adviseert om huishoudelijk of grof afval niet met een bedrijfsbus te brengen om verwarring te voorkomen. Bedrijven betalen namelijk voor het afvoeren van bedrijfsafval en het onderscheid tussen huishoudelijk- en bedrijfsafval is in een bedrijfsauto moeilijk te maken. In het weekend kan overigens geen bedrijfsafval worden gebracht. Kijk voor huis- en aanbiedregels op amstelveen.nl/afval. Coronaregels gelden ook op het Afvalbrengstation.

1 REACTIE

  1. Het enig juiste besluit. Nu nog elke zondag en het begint er in Amstelveen ergens op te lijken (althans wat dit issue betreft).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.