De VVD-fractie in de gemeenteraad wil dat de gemeente lokale noodlijdende ondernemers steunt bij de verlenging van de lockdown. Voor bijvoorbeeld een overbruggingskrediet moet volgens VVD-raadslid Ton Coumans het noodfonds voor worden aangesproken. Hij zal de eveneens voornamelijk liberale coalitie wel meekrijgen, met de VVD als grootste fractie.

De verlenging van de lockdown heeft voor veel MKB-ondernemers verstrekkende gevolgen, redeneert Coumans. “Het water stond hen al aan de lippen, maar nu dreigen zij kopje onder te gaan”, zegt hij, vooral over eenmanszaken (en VOF’s) sprekend, zoals kappers en schoonheidssalons. Zij komen volgens hem nauwelijks in aanmerking voor de steunmaatregelen van het Rijk.

Partnerinkomen

Tijdens de vorige lockdown konden ondernemers nog rekenen op € 4000, via de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Maar sinds de recente lockdown is dat niet meer het geval. Wegens de partnerinkomenstoets bij de huidige TOZO 3 regeling krijgen de meeste ondernemers niets, hoewel het gezamenlijk inkomen doorgaans net boven het sociaal minimum ligt en volledig opgaat aan levensonderhoud. De ondernemer is evenwel niet in staat aan zakelijke verplichtingen te voldoen. De hoogte van de opgebouwde reserves en van de vaste lasten bepaalt hoe lang het nog duurt voordat men de deuren voorgoed moet sluiten, vreest Coumans.

Omzetverlies

Ook kwamen veel ondernemers niet in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q4 omdat zij net de minimale grens van 30% omzetverlies niet haalden, zegt het raadslid.  Hij vindt dus dat de gemeente voor een overbruggingskrediet moet zorgen, als voorschot op de uitkeringen van (nieuwe) Rijksregelingen, zoals de TVL Q1, die later in februari volgt, of de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) die waarschijnlijk in maart volgt.

Aanpassingen

Overigens praat Coumans over iets dat B&W al van plan zijn. Zij hebben aangekondigd bezig te zijn met verruiming van de bestaande lokale steunfondsregelingen o.a. voor eenmanszaken (zonder personeel), zoals diverse kappers en schoonheidssalons. Maar de VVD-fractie wacht kennelijk in spanning op de voorgestelde aanpassingen van B&W.

Op de foto (v.l.n.r.): Tom Coumans (VVD) en Ron Hamel (Eigenaar Styles Haarverzorging)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.