De drie journalistieke projecten, waarvoor op advies van de Mediaraad een subsidie van in totaal € 44.810 komt uit een gemeentelijk fonds, zijn volgens die raad ‘zeer divers en van goede kwaliteit’. De projecten, waarmee journalisten nu aan de slag gaan, hebben betrekking op duurzaamheid en de betekenis daarvan voor burgers en bedrijven, alsmede het internationale karakter en de ‘grote diversiteit van de Amstelveense bevolking.’

De Mediaraad Amstelveen, volgens zichzelf volledig onafhankelijk, is in juli geïnstalleerd en adviseert welk journalistiek project met geld uit het Amstelveens Mediafonds wordt gefinancierd. De gemeente zegt met het fonds de lokale journalistiek te willen stimuleren.

Acht

In totaal waren er, zoals eerder gepubliceerd, acht aanvragen. Die zouden in totaal meer dan twee ton hebben gekost, meer dan het fonds (€ 180.000) bevat. Maar van alle aanvragen voldeden er vijf volgens de raad niet aan de criteria voor toekenning van subsidie. In het eerste jaar van zijn bestaan is de Mediaraad zeer tevreden met het aantal reacties, want de eerste aanvraagronde stond maar kort open.

Debat
“Bij de aanvragen hebben we gekeken naar de actualiteit van het onderwerp en wat dit aan mogelijk debat in de Amstelveense samenleving zou kunnen opleveren,” zegt vicevoorzitter Meindert Schut. “We hebben ingezet op een brede keuze aan Amstelveense media om daarmee zoveel mogelijk Amstelveense bewoners te bereiken.”

Twee rondes in 2021

In 2021 worden twee nieuwe rondes opengesteld. Voor de eerste ronde kunnen projecten van 15 februari af worden ingediend. Deadline is 1 april. Voor de tweede ronde is de deadline 1 oktober 2021. Per ronde is € 60.000 subsidie beschikbaar. Voor informatie en aanvraagformulieren: www.mediaraadamstelveen.nl

Die raad zegt, evenals de gemeente, de kwaliteit van de lokale journalistiek te willen helpen bevorderen om inwoners, bedrijven en organisaties in Amstelveen en de regio beter te informeren over wat er speelt in hun omgeving.

20 REACTIES

  1. “ Zeer divers en van goede kwaliteit”
    “ betrekking hebbende op burgers en bedrijfsleven, alsmede “het internationale karakter” en “diversiteit “ van de Amstelveense bevolking.
    Dit zijn maar wat algemeenheden waarmee niemand nu precies weet wat ie daar mee kan.

  2. “Van alle aanvragen voldeden er vijf volgens de raad niet aan de criteria voor toekenning van subsidie.”

    1. Welke aanvragen waren dat?
    2. Waarom werden zij afgewezen?
    3. Mogen burgers niet beoordelen wat voor hen van betekenis is en hoe hun geld wordt besteed of worden zij daartoe niet in staat geacht?

    • Op alle punten; Mond houden en tekenen bij het kruisje graag. Zo niet, dan wordt u bij de eerstvolgende verkiezingen op een onverkiesbare plaats gezet of mag u niet meedoen in de coalitie.

  3. De leden van de Mediaraad volgen gewoon de instructies van hun opdrachtgever: wethouder Ellermeijer, dus ik zou ik eigenlijk verbaasd kijken als ze gewoon met open kaart zouden spelen.

  4. Het is niet alleen in Amstelveen slecht gesteld met de democratische instelling van de lokale bestuurders en ambtenaren. De NRC plaatste op 2 januari jl de volgende brief van Jan Meijles over de energieslurpende buitenlandse (qua eigenaars én klanten) datacentra in de gemeente Hollands Kroon waarover de bewoners helemaal niets te vertellen hadden gehad:

    “Het verbaast me te lezen dat het de ‘persoonlijke opvatting’ van premier Rutte is om discussies niet vast te leggen (Rutte schermt informatie af en dat is ongrondwettig, 23/12). Deze doctrine is na tien jaar inmiddels doorgedrongen tot de haarvaten van onze democratie.
    Na vragen van voormalig VVD-raadslid Lars Ruiter over de afspraken die de gemeente Hollands Kroon de afgelopen vijf jaar met Microsoft heeft gemaakt over een datacenter antwoordde het college van B en W in december: „Hiervan zijn geen verslagen.”
    Op de vraag waarom de informatie over de plannen pas vijf jaar na aanvang van de besprekingen naar buiten kwam, antwoordde de wethouder: „We komen in de openbaarheid op het moment dat het kan en mag van de initiatiefnemer.”
    Hierbij rijst de vraag wie in werkelijkheid de dienst uitmaakt in ons democratische land. Digitale wereldspelers als Microsoft? Bestuurders, die geen verslagen maken omdat zij vinden dat dat goed is, hoewel ze daartoe wettelijk verplicht zijn? Of gekozen volksvertegenwoordigers, die hun dagelijks bestuurders moeten controleren, maar die hen de middelen daartoe ontnomen zijn?
    Er valt volgens mij nog heel wat democratisch zendingswerk te verrichten, alvorens de Rutte-doctrine en nog vele varianten daarop, uitgebannen zijn.”

    • Daarbij komt dat in het geval Hollands Kroon Microsoft ook nog alle windenergie gebruikt in die omgeving. Maw de bewoners worden wel opgezadeld met de overlast van die windmolens en mogen via de belasting voor de subsidie voor die dingen betalen, maar krijgen er niets voor terug, nou ja, minimale werkgelegenheid. Voor de rest in dit geval voor 100% eens met de hr. Van Waning. De controlerende functie door de gemeenteraad ,laat staan transparantie, is hier volkomen in de hoek getrapt.

    • “Het is niet alleen in Amstelveen slecht gesteld met de democratische instelling van de lokale bestuurders en ambtenaren”. Afgezien van het feit dat u, zoals u gewend bent, de media vergeet, is het de eerste keer dat u naar andere Nederlandse gemeenten wijst. Niet alleen in Amstelveen is het dus bestuurlijk doffe ellende, geeft u nu toe. Gedeelte smart is in elk geval halve smart….

      • Wat moet ik toegeven? Ik schrijf – net als u – voornamelijk over Amstelveen omdat ik daarvan een betrokken inwoner ben en omdat ik hier voortdurend geconfronteerd word met de afstandelijke en ondemocratische instelling van de lokale bestuurders, ambtenaren en – inderdaad – media. Gedeelde smart is dubbele smart. De Mediaraad lijkt het alleen maar nog erger te maken.

          • Johan, Hollands Kroon was een voorbeeld dat zelfs de landelijke schrijvende pers als diverse actualiteitenrubrieken haalde. Maar goed dat de pers bestaat vind ik dan, maar hier jammergenoeg voor 90% is gemuilkorfd.

  5. Ik oordeel alleen over dingen waarover ik iets weet. Ik woon niet elders maar hier, in het centrum van Amstelveen, middenin een winkelcentrum en voetgangersgebied waar een scooter-, alcohol-, rook- en skateboardverbod gelden die in veel steden inderdaad beter worden gehandhaafd mbv handhaafbare verbodsborden.

  6. Met uw off-topic flauwekul leidt u de aandacht af van het onderwerp, maar u reageerde u niet op mijn vragen welke aanvragen werden afgewezen en waarom. Vindt u ook niet dat burgers best in staat zijn om te beoordelen wat voor hen van betekenis is en hoe hun geld wordt besteed?

  7. Burgers moeten kunnen meestemmen over onderzoek naar dingen die voor hen of voor de gemeente als geheel van belang zijn.

    Burgers moeten de mogelijkheid hebben om (eventueel anoniem) dingen te noemen die nader onderzocht moeten worden omdat die voor hen of voor de gemeente als geheel van belang zijn.

    • Johan Bos reageerde afwijzend op dit voorstel in een rechtstreekse email. Zo wordt het nooit wat met het lokale publieke debat op dit openbare forum.

      Het gaat hier niet om voorstellen die door b&w aan de raad worden voorgelegd, maar om kwesties die volgens particuliere personen nader onderzocht moeten worden vanwege hun algemeen belang.

      • Ik wilde u sparen, maar als u toch wilt. Dit schreef ik:
        ‘ Burgers moeten kunnen meestemmen over onderzoek naar dingen die voor hen of voor de gemeente als geheel van belang zijn,’ schreef u.
        Dat ligt kennelijk landelijk anders, naar uw mening, want niemand vroeg mij ooit hoe ik dacht over die 100 tafels over klimaat-maatregelen (overigens werden daar alleen mensen toegelaten die het er al roerend mee eens waren).

  8. Uw vergelijking gaat mank. De instelling van zowel Klimaattafels als Mediaraad kwam op democratische wijze tot stand. Bij de Mediaraad was het daarna echter schimmigheid troef.

    Burgers zijn beter dan wie dan ook in staat om te beoordelen wat actueel is en wat debat in de Amstelveense samenleving zou kunnen opleveren.

    De Mediaraad betrekt hen echter op geen enkele manier bij het aandragen en beoordelen van kwesties die met gemeenschapsgeld nader onderzocht moeten worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.