Over een basisinkomen wil wethouder Marijn van Ballegooijen wel nadenken. Hij staat niet vijandig tegen over suggestie, die GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer woensdag deed in de raadscommissie Burgers en Samenleving. Die sprak over het actieplan over Werkgelegenheid dat door B&W aan de commissie was voorgelegd. In de volgende raadsvergadering komt GroenLinks met een motie over dit onderwerp, in de hoop dat andere politieke partijen meegaan.

Lastiger vond de wethouder haar voorstel te komen tot basisbanen. “We zijn nog lang niet zover dat wij iedereen aan het werk kunnen helpen”, zei hij.

Experimenteren

Maar Kruijer denkt daar blijkbaar anders over en haar partij vindt dat men er mee moet gaan experimenteren. Dat gebeurt al in andere gemeenten, zoals Groningen, zei ze woensdag. Volgens haar moeten er banen worden geschapen voor werk dat anders niet gebeurt, in plaats van hen een uitkering te geven. In zo’n baan gaat men over van een uitkering naar een salaris. Dat kost volgens haar niet zoveel meer, bijvoorbeeld omdat de zorgkosten van de deelnemers minder groot zijn.

Geen sollicitatieplicht

Stieneke Kruijer pleitte, zoals gezegd, ook voor een proef met een soort van basisinkomen, de zogenaamde regelarme bijstand. Dat wil zeggen dat mensen een uitkering, maar minder strenge regels opgelegd krijgen. Door de coronacrisis hebben mensen die nu bij de gemeente voor financiële hulp aankloppen, volgens haar baat bij een alternatieve aanpak. “Meer vrijheid, geen strikte sollicitatieplicht en mogelijkheid (kleine) bedragen bij te verdienen, zonder dat men meteen wordt gekort”, vatte zij de voordelen samen. In de gemeenten waar dit al toegepast wordt, blijkt dat op deze manier de kans op het vinden van werk wordt vergroot.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.