Amstelveense scholieren kunnen nu toch wel terecht op Amsterdamse scholen. De OSVO, de koepel van Amaterdamse scholen voor voortgezet onderwijs, overwoog eerder hoofdstedelijke scholieren voorrang te geven, maar na een storm van protest uit Amstelveen en andere buurgemeenten, maar besloot nu de oude procedure toch niet aan te passen.

De OSVO overwoog eerder meer Amsterdamse leerlingen op de school van hun voorkeur te krijgen. Maar voorzitter Rob Oudkerk constateert dat men er met elkaar niet uitkwam.

Goed nieuws

Wethouder Frank Berkhout van onderwijs zegt blij te zijn met het besluit van de koepel in de hoofdstad. “Dit is goed nieuws voor onze Amstelveense leerlingen die in Amsterdam naar school willen. Met elkaar moeten we in deze regio zorgen dat het onderwijs kwalitatief hoog en toegankelijk blijft.”

Huisvesting

Eerder zei hij al dat onderwijs niet alleen een Amsterdamse aangelegenheid is, waarbij hij er ook op wees dat men in Amstelveen ruimhartig is in het toelaten van Amsterdamse en andere kinderen uit de regio. Berkhout zei ook dat in het VMBO 293 Amsterdamse kinderen in Amstelveen naar school gaan, tegenover 231 Amstelveense. “Wij voorzien in passende huisvesting en verwachten van omliggende gemeenten en schoolbesturen een vergelijkbare houding”, schreef hij aan Rob Oudkerk.

Ook VVD-raadslid Bas Zwart sneed de kwestie aan. Die noemde het bizar dat ‘clubjes schooldirecteuren samen kunnen bepalen wie naar welke school in een regio mag’.

De Amsterdamse Wethouder Marjolein Moorman van Onderwijs stelde het  ‘Eigen kinderen eerst’-scenario voor,  maar vond anderzijds dat Amsterdam een regiofunctie heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.