Over de column van secretaris Frits Suèr van de lokale partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) is in de gemeenteraad, in de achterkamer van het seniorenconvent (de geheime vergadering van fractievoorzitters en burgemeester), deining ontstaan. De bbA-raadsfractie zegt te betreuren dat sommige politici zich geraakt voelden. Suèr had in zijn column op de bbA-website onder meer belangenverstrengeling geconstateerd doordat drie raadsleden in schriftelijke vragen gepleit hadden voor ruimere horecaterrassen, terwijl zij zelf in die sector ondernemers zijn.

Ruud Kootker

Kernvraag van sommige andere fractievoorzitters was waar de bbA-fractie staat. Wat de belangenverstrengeling betreft, schrijft bbA-fractievoorzitter Ruud Kootker nu dat de wijze waarop in de column genoemde raadsleden worden beschreven – Snoek (VVD), Aslanjan (D66) en Becker (AVA) – die zich daaraan schuldig zouden maken “nadrukkelijk niet de kwalificatie is van de bbA fractie”. Anderzijds vindt zij wel dat raadsleden er alles aan moeten doen om elke schijn van die verstrengeling te voorkomen.

Social media

De column wordt door leden en fractieleden veelal via social media verder verspreid. “Uit

Frits Suèr

jullie reacties bleek dat een aantal fractievoorzitters meent dat met die verspreiding door fractieleden tegelijk ook de eigen mening en die van de fractie wordt verkondigd, namelijk het volledig eens te zijn met de inhoud van de column. Dat is uitdrukkelijk niet het geval”, schrijft Kootker. Hij heeft inmiddels, samen met bbA-raadslid Jacqueline Solleveld, met de burgemeester ‘terug gekeken’ op de felle discussie over de relatie tussen ‘fractie, leden van de fractie en de inhoud van de column’ meldt hij aan de andere fractievoorzitters. “Wij vinden het heel vervelend dat er zoveel consternatie is ontstaan, maar tegelijkertijd goed dat er met elkaar over is gesproken.”

Onafhankelijk

Om verwarring te voorkomen besloten bestuur en fractie besloten dat de onafhankelijkheid van de columnist verder wordt benadrukt door geen bbA logo’s in de begeleidende fotoframes bij de columns meer te plaatsen.

Over de belangenverstrengeling van raadsleden zegt Kootker: “Voor de praktijk betekent het dat wij vinden dat raadsleden bij beeld-, oordeels- en besluitvorming over onderwerpen en thema’s, waar zij direct of indirect persoonlijk bij betrokken zouden kunnen zijn, woordvoering en behandeling beter niet zelf kunnen doen. Wij denken dat het verstandiger is dat over te laten ( als dat mogelijk is ) aan andere fractieleden.”

8 REACTIES

 1. Prima, dat de knuppel eens in het gezapige hoenderhok wordt gegooid, want tot deze conclusie was men ook al gekomen bij een heel stel kiezers die de locale politiek volgen. Hetzelfde heb ik zelfs bij enkelen kunnen beluisteren , die uit de gelederen van VVD en D66 komen, maar daar niet mee naar buiten willen komen. Ook dat er binnenskamers zo’n heisa daarover is ontstaan, bewijst dat er meer aan de hand is. Als het namelijk een anonieme mafketel was, had men de boel gewoon kunnen negeren, zoals te doen gebruikelijk binnen het Amstelveense. Maar nee, deze man heeft jaren deel uitgemaakt van een partij die zelf in de coalitie heeft gezeten . Men kan dus wel aannemen dat hij heel goed weet hoe het er aan toe gaat binnenskamers.
  Ik vind het ook heel dom van een burgemeester die hier net nieuw is dat hij zich hier bemoeit met eventueel gerommel van diverse raadsleden. Hij laadt dan de verdenking op zich dat hij zijn eigen partijleden en en anderen wil afschermen. Het is toch belachelijk dat hij wel officieel praat met de colomnist maar niet officieel met de betreffende raadsleden.

 2. De bbA-fractie vindt dat raadsleden er alles aan moeten doen om elke schijn van die verstrengeling te voorkomen.

  De vraag is of de leden van de horeca-lobby dat hebben geprobeerd en of zij daarin zijn geslaagd. bbA-voorzitter Ruud Kootker spreekt dat niet tegen. Hij laat het verder aan ons over om te gissen naar zijn mening over dit specifieke geval. Zo verschaft hij niet de duidelijkheid die zijn partij voorstaat.

  @Kees, heeft de burgemeester de columnist op het matje geroepen? Dat kan ik mij gewoon niet voorstellen, want dan zou toch écht de pleuris moeten uitbreken.

  • Rectificatie; Dat is een fout van mij. Wel is er gepraat tussen BbA en de burgemeester. Overigens ook vreemd dat BbA die Colomn op haar website zet. Het is weliswaar een colomn, maar ook een officiële website van deze partij. Wringt toch een beetje

 3. Deining in politiek Amstelveen omdat een Amstelveense burger hier gewoon gelijk heeft?
  Politiek Amstelveen moet zich schamen en naar haar inwoners moeten luisteren. Niet eens per vier jaar maar continu. Dat is een dure plicht die iedere (locale) politicus heeft in een democratie. We leven niet in Hongarije of toch wel?

 4. Een maand of wat terug tijdens een commissie- of raadsvergadering werd ook al gepoogd om BBA terug te fluiten vanwege een column van Frits Suer. Dat ging toen om het mediafonds. Ik meen dat het Ewa Petiet was die de bal eenvoudig kon kaatsen door aan te geven dat de column van Frits niet op de agenda stond. Bovendien staat er al sinds tijden een disclaimer onder de column. Wat mij betreft was het verweer van BBA daarbij gebleven.

  Maar kennelijk is die disclaimer niet genoeg voor sommigen en werd BBA i.v.m. de laatste column van Frits wederom ter verantwoording geroepen. Of de column ook het standpunt is van de fractie! En of de fractievoorzitter dat maar even wilde komen uitleggen. Ik had het wijzer gevonden als de fractievoorzitter van BBA het ook nu had gelaten bij een verwijzing naar de disclaimer. Nu heeft hij zich toch een beetje in een positie laten manoeuvreren dat ie aanspreekbaar is op een column van een partijgenoot/bestuurder. Dat is onwenselijk naar mijn idee en schept in zekere zin ook wel een raar precedent. Net als de rol van de burgemeester in deze kwestie trouwens.

  Voor de volledigheid hieronder de disclaimer.

  “Voordat hij in 1986 het bedrijfsleven in ging was Frits Suer 25 jaar sportjournalist met uiteraard een onafhankelijke mening. Ook in zijn nieuwe functies in o.a. het bedrijfsleven bleef hij een onafhankelijke geest en dus nu ook als bestuurslid van bbA. Die onafhankelijkheid betekent automatisch dat zijn mening in zijn columns niet altijd de mening hoeft te zijn van de BBA – fractie.”

 5. Bijzonder is dat men zodra de kritiek serieus inhoudelijk wordt er vanuit VVD, D66 en AvA (die in de raad stelde louter voor burgers op te komen als ‘nieuwe’ partij) de peilen naar de afzender worden teruggevuurd op tamelijk onbehoorlijke wijze. Over de inhoud zelf (de duidelijke belangenverstrengeling) wordt verder niet gesproken. Axel Boomgaars die ooit bij groenlinks amstelveen fractievoorzitter zat sprak al van een kleffe situatie. En was er niet een d66er landelijk die sprak gan vuile en vunzige spelletjes die men in de politiek speelt?!

  Complimenten voor frits suer trouwens. Ga zo door!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.