Jan van Zanen (59) wordt vrijwel zeker burgemeester van Den Haag, waar nu zijn VVD-partijgenoot Johan Remkes waarnemer is. Van Zanen is ereburger van Amstelveen, waar hij een door vrijwel iedereen geliefde burgemeester was voordat hij in dat ambt naar Utrecht vertrok.

De gemeenteraad van Den Haag heeft Van Zanen, die ook voorzitter is van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), voorgedragen op advies van een vertrouwenscommissie. Remkes blijft tot 1 juli aan. Volgens voorzitter Chris van der Helm van de vertrouwenscommissie is de gekozene uiterst authentiek en benaderbaar. Die indruk van hem hadden ok veel Amstelveners. Hij was in Amstelveen zeer populair, iedereen kende hem en hij werd de eerste burgemeester sinds Dirk Rijnders die tot ereburger werd benoemd.

Krikke

Er waren 23 sollicitanten voor de job, onder wie vier vrouwen. Ook Richard de Mos solliciteerde, de fractievoorzitter van Hart voor Den Haag en oud-wethouder, die wegens verdenking van belangenverstrengeling met ondernemers moest opstappen. Hij maakte, evenals de burgemeester van Heerhugowaard (Bert Blase), zijn sollicitatie bekend, maar meldden eerder niet verder te komen in de sollicitatieprocedure. De laatste maanden circuleerden tal van namen, onder meer die van Alexander Pechtold en Jeroen Dijsselbloem.

Voordat Johan Remkes kwam bood in Den Haag Pauline Krikke haar ontslag aan, nadat het met de brandstapels op het strand van Scheveningen misliep. De aanbeveling van de gemeenteraad wordt nu besproken in de minsterraad, waarna naar verwachting de koning hem benoemt.

Voorzitter VVD

Van Zanen werd in 1961 geboren, was raadslid en wethouder in Utrecht, voordat hij naar Amstelveen kwam. Hij was ook een aantal jaren voorzitter van de landelijke VVD.

Terwijl in vrijwel elk ander land de burgemeester van een stad wordt gekozen, houdt men in Nederland een omslachtige procedure aan, die waarin sollicitaties en de vergaderingen van een vertrouwenscommissie geheim blijven, evenals die van de gemeenteraad, waarin de aanbeveling valt.

4 REACTIES

  1. Met deze benoeming had werkelijk niemand rekening gehouden en carrieretechnisch vind ik het ook wel apart zal ik maar zeggen. Totaal gelukkig in Utrecht zoals hij recent nog zei, onlangs nog herbenoemd en dan deze move. Volgens de Volkskrant vanwege de uitdaging. Ik geloof er niets van, want het is gewoon niet logisch.

    Ik durf de stelling aan dat Jan van Zanen gevraagd is om te solliciteren. Begrijpelijk overigens, want zijn kwaliteiten worden alom geroemd. En misschien wilden ze in Den Haag iemand die bewezen heeft een gemeente in rustiger vaarwater te kunnen brengen. Maar een bijzondere overstap blijft het en een ministerspost zal er dan voorlopig ook niet in zitten mag ik aannemen.

  2. Goh CeeBee, doen we aan zelfverheerlijking?

    Ik zet er mijn eigen verwachting tegenover. Deze benoeming is slechts een tussenstap naar een nog hoger ambt. Welk weet ik niet maar je zou kunnen denken aan de opvolging van Rutte. Uiteindelijk kennen beide heren elkaar al bijzonder goed vanuit hun JOVD-periode.

    • Hooguit zelfbevestiging Olaf. Ook al moet je ook niet alles geloven wat er in de krant staat. En nee, ik zie het voorlopig niet gebeuren dat Van Zanen naar een andere post doorschuift schreef ik al. Maar het is politiek, iedereen kan zich tegenwoordig op elk moment ‘geroepen’ voelen nietwaar?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.