Wie er zin in heeft kan zich als kandidaat lid van de mediaraad melden, een adviesorgaan van B&W. De raad bestaat uit minimaal drie en maximaal vijf leden, die door de gemeenteraad op voorstel van wethouder Rob Ellermeijer worden benoemd, en adviseert over financieel bijdragen uit een stimuleringsfonds voor lokale journalistieke projecten. Overigens heeft journalistieke vakbond NVJ zich tegen de gekozen gemeentelijke structuur verklaard.

Wie zich opgeven wil als deskundige dan wel als ‘maatschappelijk’ lid, kan zich melden via mediaraad@amstelveen.nl. Uitgesloten zijn degenen die bij een lokaal medium werken of hebben gewerkt of daar een (bestuurlijke) rol spelen of hebben gespeeld, representatief zijn voor de Amstelveense samenleving en gedurende de laatste twee perioden niet in de gemeenteraad hebben gezeten. Meer informatie over het profiel van de leden van de mediaraad, de samenstelling en de criteria voor de journalistieke producties is te vinden op www.amstelveen.nl/mediaraad. Een lid krijgt maximaal € 125 voor een vergadering.

Relevant

Het lokaal mediafonds, waaruit dus de subsidies voor (onderzoeks) journalistieke producties worden bekostigd, start in het najaar. Het is volgens de gemeente de bedoeling dat de lokale onderzoeksjournalistiek er een impuls door krijgt. Journalisten die een idee hebben voor een productie kunnen zich melden bij de mediaraad, die beoordeelt vervolgens de aanvraag. “Daarbij wordt onder meer gekeken of het relevant is voor Amstelveen”, zegt de gemeente. “Een voorwaarde is ook dat de productie een open publicatie is en niet achter een betaalmuur zit.”

Richtlijnen

In de mediaraad zitten dus volgens door de gemeenteraad vastgestelde richtlijnen zowel deskundigen als maatschappelijke leden (bijvoorbeeld actief op het gebied van Cultuur, Welzijn, Bedrijfsleven, Sport, Onderwijs en Zorg).

Maar volgens de gemeente nemen zij allemaal een “onafhankelijke positie in de samenleving in”.

Coalitie

In de gemeenteraad waren SP, GroenLinks, Burgerbelangen Amstelveen en ChristenUnie tegen de instelling van Mediaraad en – fonds. Die vonden de politieke invloed op de Mediaraad te groot en constateerden dat het orgaan in elk geval de schijn tegen heeft. Omdat de complete coalitie (VVD, PvdA en D66) voor was, kreeg het voorstel van B&W automatisch grien licht van de meerderheid. “De mediaraad beoordeelt onafhankelijk de aanvragen voor journalistieke producties en verstrekt bindende adviezen aan het college”, zegt de gemeente. Dat gebeurt overigens wel na een eerste ambtelijke toetsing. “Het college toetst niet op inhoud, slechts of het voorstel voldoet aan de uitgangspunten die door de gemeenteraad zijn vastgesteld”, zegt de gemeente.

3 REACTIES

  1. Zou me zeker aangemeld hebben, maar ik voldoe niet aan de vereiste van een functie binnen het maatschappelijke leven in Amstelveen in de velden Cultuur, Welzijn, Bedrijfsleven, Sport, Onderwijs of Zorg. Ik ben slechts een gewone burger.

    Raar wel dat je dan geen kans maakt.

    • Toe nou CeeBee, een beetje creativiteit! Zo ben ik een oudere, gepensioneerde (onderwijzer) , die bij tijd en wijle ook nog een verwoed amateurschilder is. Daarnaast verricht ik nog vrijwilligerswerk. U bent toch geen couchpotato!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.