Het lokale noodfonds voor ondernemers, instellingen en inwoners had er nooit kunnen zijn zonder de meevaller van ruim € 60 miljoen door de verkoop van Eneco-aandelen aan Mitsubishi. Dat zegt fractievoorzitter Ruud Kootker van de plaatselijke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) in de gemeenteraad. Hij reageert daarmee in een nieuwsbrief van zijn partij voor de leden op de uitlating van functiegenoot Kees Noomen van de VVD dat het noodfonds in het leven kon worden geroepen dankzij een voorheen gevoerd zorgvuldig financieel beleid. De portefeuille Financiën van de gemeente wordt al decennia lang  beheerd door de VVD.

Maar volgens Kootker kwam het noodfonds voor economische slachtoffers van de coronacrisis tot stand door een ‘geluk bij een ongeluk’. Hij herinnert er aan vorig jaar al te hebben gewaarschuwd dat de bomen niet tot in de hemel groeien en pleitte voor onbetaalbare ambities van het college van B&W.

Vreemd

Intussen werd bbA, voorheen twee periodes lang deel uitmakend van de coalitie, daar plotseling uitgegooid, zodat die nu alleen nog bestaat uit VVD, D66 en PvdA. “Een vreemd begin” van de nieuwe periode, zegt oud-wethouder Peter Bot, die tegenwoordig voorzitter van bbA is. Maar de fractie heeft zich volgens hem wonderbaarlijk snel na de teleurstelling hersteld. “Ook uit de ambtenarij heb ik vele complimenten mogen ontvangen over onze inzet en hoe wij samenwerking opzoeken met zowel oppositie als coalitie. In deze verwarrende tijden is dat goed om te horen”, schrijft Bot.

Persfonds

Raadslid Ewa Petiet zegt dat bbA een fel voorstander van een stimuleringsfonds voor de lokale onderzoeksjournalistiek is, maar dat het echt onafhankelijk van politieke gremia moet blijven, zoals zij ook in de gemeenteraad al betoogde, waar zij trouwens de een meerderheid vormende coalitie tegen zich kreeg. “We hebben samen met GroenLinks en de SP een motie ingediend om die onafhankelijkheid meer te waarborgen – door bijvoorbeeld gemeenteraad en college geen tol te laten spelen in selecteren en besturen van het fonds – maar de coalitie was het niet met ons eens en dus is er niets veranderd in de governance van het fonds.” Zij verwijst er naar dat ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) de opzet van het fonds op zijn minst de schijn tegen heeft. Overigens schreef secretaris Frits Suèr van bbA, voormalig journalist, een column over de structuur van het fonds, waarover in de gemeenteraad zoveel werd gesproken dat een raadslid zich afvroeg of nu de column of het raadsvoorstel van B&W op de agenda stond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.