Tot en met 16 april waren er in Amstelveen 212 besmettingen met het coronavirus en 27 sterfgevallen volgens de GGD. Overigens zal het aantal overledenen aan Covid 19 hoger zijn, omdat niet alle overledenen in de regio door de GGD worden getest. Dat antwoordt zorgwethouder Marijn van Ballegooijen op oer mail gestelde vragen aan fractievoorzitter Marina Casadei van de SP. Die had geconstateerd dat in diverse verpleeghuizen in Amstelveen tal van bewoners zijn overleden en vroeg zich af of medewerkers daar wel goed worden beschermd.

Marina Casadei

Of sterfgevallen om bewoners of medewerkers van verpleeghuizen gaan, wordt niet apart geregistreerd, antwoordt de wethouder verder. Bij de verdeling van beschermingsmiddelen kregen tot nu toe zorgverleners in het ziekenhuis voorrang. Dat schijnt nu landelijk veranderd, hoewel er volgens het antwoord van de wethouder nog steeds een schaarste aan mondkapjes en andere beschermende kleding wordt gesignaleerd.

ROAZ

De SP maakte zich grote zorgen over de situatie op dat terrein in de verpleeghuizen. De wethouder verwijst naar het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) die voor de verdeling van de beschermingsmiddelen over verpleeghuizen en andere zorginstellingen zorgt. Volgens een nieuw verdelingssysteem gaat het iets beter. “Er zijn de laatste week meer middelen naar de verpleeghuizen gegaan die daarmee net voldoende zijn”, meldt hij aan de SP.

Breder

Op de vraag van Casadei of bewoners worden getest op Corona antwoorden B&W dat eerder dat alleen gold voor patiënten met een ernstig ziekteverloop en mogelijke ziekenhuisopname, naast personeel in vooral ziekenhuizen, maar nu meer testen beschikbaar zijn en de mogelijkheid bestaat zorgpersoneel in verpleeghuizen en andere zorginstellingen te testen.

Cijfers

Bij aan de GGD gemelde overlijdens door Covid 19 worden in cijfers meegenomen in die van het RIVM, dus ook die in verpleeghuizen. Maar het werkelijke aantal overledenen aan corona kan hoger liggen, omdat dus niet elke verdenking van Covid 19 in een verpleeghuis wordt getest. Verpleeghuizen houden wel zelf registraties bij van verdachte Covid19-patiënten en van overledenen in die groep, zegt de mail.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.