Het CDA, eigenlijk een echte bestuurderspartij, is er ook in Amstelveen de dupe een beetje van altijd het politieke midden te zoeken. Daarom is zei geneigd niet uitgesproken linkse of rechtse beloften te doen, wat vooral in verkiezingstijd vooral fnuikend is.

Pier Rienks (rechts_ en Sandra van Engelen (CDA-fractie).

In die trant praatte fractievoorzitter Pier Rienks tijdens de ledenvergadering van de lokale CDA-afdeling. Dr. Arjen Siegmann, die zes jaar (tot 2012) lid was van de gemeenteraad, hield daar een voordracht over het CDA in verkiezingstijd. Hij bracht onlangs een rapport uit over ‘Het midden’. Terwijl veel politieke partijen kiezers juist dáár proberen aan te spreken, strooien zij tegelijk met linkste of rechtse beloften. Maar het CDA is een echte middenpartij en ervaart in die positie dat het niet gemakkelijk is politiek te bedrijven, vooral nu.

Quiz

Er werd op die ALV ook een politieke quiz gespeeld, kennelijk om de leden nog eens met de problemen waar het CDA voor staat te confronteren. Rienks had zelf diverse actuele Amstelveense problemen / dilemma’s voor de quiz op een rijtje gezet, waarover dan iedereen via zijn mobiel zijn stem kon uitbrengen. Dat leverde volgens Rienks een aantal inzichten op.

Compromissen

Misschien dat de quiz in feite (nogmaals) bezoekers overtuigde van het slagveld waarin de lokale politicus zich bevindt. Rienks legde uit waar de kansen en bedreigingen voor het CDA liggen. Volgens hem moet de partijafdeling zich nu duidelijker gaan onderscheiden met een profiel. “Dat betekent soms keuzes maken die niet iedereen goed vindt”, zei hij.  “We blijven de partij van de compromissen. Maar daarmee bereik je de kiezer niet”, besefte hij.

Hoogbouw

Het CDA heeft zich uitgesproken voor hoogbouw en ook voor bouwen op plaatsen die niet iedereen waardeert. Onlangs stelde Rienks het voor twintig procent bebouwen van de Bovenkerkerpolder ter discussie, waar zo ongeveer neerkwam op vloeken in de Amstelveense politieke kerk, hoewel ook de VVD daar in het verleden wel eens aan dacht. Maar als Amstelveen graag wil bouwen, zowel woningen als werkruimten, en qua bewonersaantal wil groeien met 40%, zal er toch ruimten moeten worden gezocht. Zeker als men ook nog groen wil blijven.

Nog een paar suggesties van het CDA: Veel minder vliegtuigen via Schiphol en echt wat doen aan de groeiende kloof tussen hen die het goed voor elkaar hebben in Amstelveen en zij die (net) niet die goede zorg, dat mooie (huur)huis of voldoende hulp krijgen. “Aan zelfgenoegzaamheid is geen gebrek in onze mooie stad”, vindt Rienks. “Je mag wel zelfredzaamheid stimuleren maar dat niet omdraaien en als uitgangspunt nemen voor je beleid.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.