Bomvol was het Pluspunt zaterdagmiddag. Er waren méér mensen gekomen dan zich hadden opgegeven en het gonsde urenlang verhalen uit de buurt. Honderd jaar geleden werd de woningstichting Patrimonium opgericht door het gelijknamige protestantse werkliedenverbond, een maatschappelijke organisatie waarvan zowel werknemers als -gevers lid konden worden. Patrimonium werd ook de naam van de wijk. Die vergeet men nooit, wilden de organiserende werkgroep en de bewoners (goeddeels van toen) wel kwijt. Ook voor burgemeester Tjapko Poppens, die de bijeenkomst opende, was de buurt geen onbekend terrein.

Als werknemer in het aan de wijk grenzende KLM-hoofdkantoor was hij er jaren geleden dikwijls geweest, vertelde hij. Want destijds waren er nog winkels. Die vindt men nu alleen nog langs de Amsterdamseweg, ooit als Amstelveenscheweg begonnen. Poppens kreeg het eerste exemplaar van een brochure waarin oud-bewoners over de wijk vertellen uit handen van Jan Wilhelmis, die als clown Hoky Poky in Amstelveen bekendheid geniet en samen met Hein Koningen in het boekje de werkgroep vertegenwoordigt.

Luchtfoto

De burgemeester bood hij de jarige buurt onder neer een ingelijste luchtfoto ervan aan, gemaakt door KLM Aerocarto ter gelegenheid van de kroning van koningin Juliana in 1948.

Tieners waren er niet. Grijzend publiek vormde verreweg de meerderheid, waaraan een geluid van herkenning ontsnapte toen Evert Zuiderent een aantal foto’s presenteerde op een groot scherm. De gemeente is trots op de wijk, zei Poppens. Jarenlang was de Tuinzaal, waarin onder meer het niet meer bestaande fanfarekorps Patrimonium oefende, het bruisende hart ervan. Daar kon men ook bruiloften en partijen vieren.  Poppens vroeg onder meer waar de mensen allemaal vandaan waren gekomen voor het honderdjarige bestaan. Eén bezoeker meldde dat hij uit Frankrijk kwam om het feest mee te vieren.

Kracht

Volgens de burgemeester is de kracht van de wijk dat men er een eenheid vormde (en vormt) en er diverse typen woningen door elkaar staan. De meesten naar ontwerp van wijlen architect Ingwersen. Huizen die tussen de vijf en zeven gulden per week deden aan huur, die overigens nog werd opgehaald. Voor het plaatsen van de huizen was vier hectare grond gekocht á 1,25 gulden per vierkante meter, vertelde de burgemeester.

Als wijkcentrum geldt tegenwoordig, zeker nu de tuinzaal ter ziele is, het Pluspunt, maar dat is ook al weer bijna een halve eeuw oud. Er is een renovatie – en misschien sloop en nieuwbouw – vereist, zei Jan Wilhelmis. Patrimonium kreeg ook een buurtvereniging, waarvan diverse oud-bestuurders, inclusief een laatste voorzitter, aanwezig waren. De vereniging, die enorm veel voor de wijk heeft betekent, alsmede de woningstichting en het christelijke werknemersverbond waaruit zij voortkwam, zijn opgeheven. Bekendheid verwierf de wijk zich onder meer door de Oranjefeesten. Eigenlijk waren die nergens in Amstelveen zo uitbundig als in Patrimonium. Ook de mark begon er in 1953 (met 70 lokale handelaren), die later naar Plein 1960 verhuisde. En op de foto’s zag Talmastaat, Wilhelminaplein en -straat, Molenweg, Amsterdamseweg en tal andere straten uit de buurt.

Ooit demonstreerde het toenmalige Nieuwer Amstel, tegenwoordig Amstelveen, met medewerking van het muziekkorps Patrimonium voor het behoud Schiphol. Het kan verkeren….

 

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.