De fusie-organisatie Platform C van de Muziek- en Dansschool, de Volksuniversiteit en de Kunstuitleen heeft financiële tekorten en daarbij moet de gemeente maar te hulp schieten. Dat vindt de fractie van D99 in de gemeenteraad. Zij denkt aan subsidie voor langere periode, hoewel er overigens al ruim een miljoen euro heen gaat. Maar dat is niet genoeg. Uiteraard is de extra subsidie allang in coalitieoverleg besproken, zodat die er komt.  “Dit draagt in tijden van financiële onzekerheid bij aan rust en stabiliteit.”, zegt D66-raadslid Anne-Mieke van der Vet. Over de hoogte van de extra subsidie die nodig is, laat zij zich intussen niet uit.

Voor D66 is Platform C een in Amstelveen gewortelde en in de stad thuishorende culturele basisvoorziening. De partij vindt dat de fusieorganisatie een belangrijke en positieve bijdrage levert aan de Amstelveense samenleving. Daarom moet de gemeente haar problemen oplossen, zegt ze.

Slechter

Voor Van der Vet, die in de fractie woordvoerder voor kunst en cultuur is, zij de problemen bij Platform C niet nieuw. “Nu blijkt de financiële positie van Platform C slechter te zijn dan gedacht”, zegt zij.  “Natuurlijk is de organisatie in de eerste instantie zelf verantwoordelijk voor het oplossen van de eigen financiële problemen. Maar wanneer zij er zelf niet helemaal uitkomt, dan moet de gemeente een helpende hand moet bieden. De Muziek- en Dansschool, de Volksuniversiteit en de Kunstuitleen zijn te belangrijk voor het stimuleren van creativiteit, verbinding, ontwikkeling en ontplooiing in onze stad. Daarom moeten wij pal voor pal voor Platform C staan als er problemen zijn.”

Financieel beheersplan

De directie van Platform C heeft een financieel beheersplan aan B&W voorgelegd, om de zaak op orde te brengen. D66 zegt van het college te willen weten hoe het dit plan beoordeelt en of  met de uitvoering ervan de organisatie weer gezond wordt. Overigens weet D66, met twee wethouders in het college vertegenwoordigd, waarschijnlijk allang wat de reactie van B&W op haar noodkreet zal zijn.

Toegankelijkheid

D66 maakt zich ook zorgen over de toegankelijkheid van Platform C in tijden van de vernieuwing van het Stadshart, vooral door de bouw van de Pathé Bioscoop aan het Stadsplein. “Onder inwoners en medewerkers van Platform C bestaan hier grote zorgen over”, zegt D66. De partij wil van wethouder Herbert Raat (cultuur en financiën) weten of die de zorgen van Platform C kent en wat het gaat doen om de toegankelijkheid te garanderen, zonder dat de organisatie ook daarvan financieel schade ondervindt. Platform C moet gewoon toegankelijk blijven voor inwoners als het Stadshart op de schop gaat, meent de fractie.

1 REACTIE

  1. Twee jaar na de fusie al in de problemen. Misschien eerst een idee om eens uit te zoeken hoe dat komt en gemaakte afspraken uit 2017 nagekomen zijn? Mocht het dan evengoed gewenst zijn, kan D66 dan aangeven uit welk potje e.e.a. gefinancierd moet gaan worden?

    Hoe is met (de cijfers van) P60 overigens? Gaat het nu beter of moet daar binnenkort ook weer extra geld bij?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.