Amstelveen had de laatste winter minder zout nodig om gladheid te bestrijden dan vorige jaren. De gemeente gebruikte 305 ton zout plus 25 ton voor het pekelwater. In de winter van 2017 / 2018 was er nog 446 ton zout en 42 pekelwaterzout nodig. Dat blijkt uit een gemeentelijke evaluatie.   

Volgens de gemeente, die verantwoordelijk is voor het ’s winters begaanbaar houden van vooral hoofdwegen, worden de methodes om zout te strooien steeds verfijnder.

Twintig strooiacties

Wethouder Floor Gordon  van Wijkbeheer (d66) zegt dat de laatste winter een kwakkelwinter was. “Door het dooien en weer bevriezen van natte weggedeelten moeten we vaker rijden dan bij dagen achter elkaar vorst. Onze ploeg voerde twintig strooiacties uit, maar is er toch minder zout gebruikt door het goed te doseren met pekelwater en auto’s uit te rusten met een systeem dat gegevens bijhoudt over de juiste inzet van ons materieel op strooiroutes.”

Sneeuwval

In de laatste winter waren er drie dagen met heftige sneeuwval. Om wegen snel begaanbaar te krijgen, heeft de gemeente extra machines en mankracht ingehuurd.

Er blijken 77 inwoners contact op met de gemeente te hebben opgenomen. De meeste meldingen kwamen binnen tijdens de periode van hevige sneeuwval. Zestien ervan betroffen lokale gladheid en 61 keer werd verzocht op voetpaden of parkeerterreinen te strooien. De meldingen die betrekking hadden op bestaande strooiroutes zijn volgens de gemeente opgepakt.

Gratis strooizout

Voetpaden, binnenwegen en veel parkeerterreinen behoren evenwel niet tot de strooiroutes. Alleen bij langdurige gladheid en als machines en personeel beschikbaar zijn, zegt de gemeente daar op werkdagen van te kunnen afwijken. Overigens kunnen inwoners gratis strooizout afhalen bij het afvalbrengstation of bij werf Escapade voor hun directe omgeving. De gemeente kreeg dit seizoen geen schademeldingen door gladheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.