Ouderencombinatie Amstelveen (OCA) heeft geen zetel meer in de gemeenteraad. Raadslid Percy de Robles is een eigen lijst begonnen onder de naam Senioren Belangen Amstelveen (SBA). Hij was de enige die OCA vertegenwoordigde. De vlucht naar een onafhankelijke éénmansfractie is blijkbaar het resultaat van een besloten ledenvergadering op 6 juni van OCA, waar een bestuur werd gekozen. De Robles was daar niet eens aanwezig, zonder afmelding, zegt de nieuwe voorzitter Daniëlle Hacquebard.

Percy de Robles

Het nieuwe bestuur bestaat, na een bestuurloze periode, uit haarzelf, Wim de Mol en D. Dunnebier. De eerste van de drie is dus voorzitter en was tot voor kort lid van de raadscommissie Burgers en Samenleving, tot De Robles haar zonder opgave van redenen daaruit terugtrok. Hetzelfde overkwam haar man Mareno, die lid was van een andere raadscommissie. De Robles zelf nam alle drie de raadscommissies voor zijn rekening, maar hij neemt nu de onlangs beëdigde Arthur Walraven mee als burgerlid (lid van commissies maar niet van de raad) voor de drie raadscommissies: Ruimte, Wonen en Natuur en de commissie Algemeen Bestuur en Middelen.

Het voormalige enige bestuurslid Veerle de Robles, echtgenote van raadslid De Robles, legde haar functie neer, waardoor OCA bestuurloos was geworden. Maar met de nieuwe bestuurders heeft Percy de Robles blijkbaar ruzie. Het bestuur zegt het te betreuren dat hij OCA verliet en besloot zelfstandig in de gemeenteraad door te gaan. Die beslissing is volgens OCA op onjuiste gronden genomen.

Stoelendans

De Mol en Dunnebier zijn respectievelijk penningmeester en secretaris in het nieuwe

Mareno Hacquebard

bestuur van OCA. De Robles zegt overigens het programma van die partij uit te voeren onder een nieuwe naam, hoewel hij in de gemeenteraad nauwelijks en de raadscommissies nauwelijks iets zegt. Volgens hem zijn ‘onoverkomelijke verschillen van inzicht’ de oorzaak van de breuk met de partij, waarbij hij zich beroept op de wettelijke verplichting voor volksvertegenwoordigers zonder last te kunnen opereren in de gemeenteraad. Ook wat hij noemt een voortdurende ‘stoelendans’ in de partij zouden tot zijn besluit hebbe geleid. Inmiddels is bekend dat het optreden van De Robles tijdens de ledenvergadering allerminst in de smaak viel bij de OCA. Volgens Dunnebier heeft De Robles evenwel door zijn optreden in de politieke arena de belangen van ouderen alleen maar geschaad. OCA moet nu van nul af opnieuw beginnen, geeft hij toe. “Het is een heel vervelend proces, die verwijdering.”

De door hem genoemde verschillen van inzicht bestonden blijkbaar al voor de besloten vergadering, want daar is hij niet geweest.

Chemo

De Robles zegt dat hem werd verweten in de besloten vergadering wegens ziekte en chemo-behandeling twee raadsvergaderingen te hebben moeten missen. ““Operaties en chemo’s kunnen er erger inhakken dan gedacht, zodat ondanks goede planning het twee keer niet mogelijk was om te verschijnen. Gelukkig hebben mijn collega’s in de raad en het volledige college daar alle begrip voor.”

Intussen is Senioren Belangen Amstelveen geen partij en blijft voorshands een onafhankelijke raadszetel. “Er zijn nog geen verkiezingen in het vooruitzicht en ik wil mij nu eerst even goed kunnen concentreren op het raadswerk, omdat de senioren van Amstelveen het verdienen goed vertegenwoordigd te worden in de raad”, zegt hij. Volgens hem kunnen ouderen vaak zelf niet meer de barricades op en gaat hij dat voor hen doen.

Prettig

Hij zegt ervan overtuigt te zijn dat Senioren Belangen Amstelveen aandacht zal blijven vragen in de gemeenteraad, maar zeker ook in de commissies, en zelfs daarbuiten, voor de deze groep. De fractie is er dan ook van overtuigd ‘de prettige samenwerking’ met collega’s van andere partijen in de gemeenteraad en met B&W doorgaat.

Intussen is het de zoveelste soap in de lokale politieke vertegenwoordiging van ouderen. In feite dingen bij komende verkiezingen twee ouderenpartijen om de gunst van de kiezer. Nadat OCA als eenmansfractie (bezet door Henk Fokkink) deel had uitgemaakt van de coalitie, verdubbelde het aantal zetels naar twee (Cor Spinhoven en Nora Tang), maar toen De Robles zich bovenaan een kandidatenlijst manoeuvreerde haakte de naar een onverkiesbare plek verlaagde Spinhoven af en ging als ‘lijst Spinhoven’ door.

2 REACTIES

  1. Het is onbegrijpelijk dat de aanduiding Seniorenbelangen Amstelveen gebruikt mag worden.
    Deze aanduiding als kieslijst is niet opgekomen bij de laatste verkiezingen. In die zin is het absoluut niet democratisch als een afgesplitst raadslid ineens een nieuwe partijnaam mag gebruiken.

    Als Seniorenbelangen Amstelveen daadwerkelijk een politieke partij zou worden en deelneemt aan volgende verkiezingen legitimeert de gemeenteraad hiermee haar democratisch bestaan en promoot hierbij een naam die op geen enkele wijze democratische legimitatie heeft. Laat onverlet dat de heer De Robles wel zelfstandig in de gemeenteraad op eigen titel mag zetelen en de eigen naam als lijst of groep mag gebruiken, maar wat nu gebeurt is wel heel vreemd.

  2. Jammer dat een politieke club zich verlaagd tot een partijtje vechten in de modder, waarbij egootjes ogenschijnlijk meer van belang zijn dan de doelstelling waartoe zij is opgericht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.