Mantelzorger haar demente man Ellen van den Berg komt aan het woord in het Alzheimer Café op 23 mei (19.30 uur)  in ‘De Luwte’ aan Wimbledonpark 361. Zij is een mantelzorger van een partner met dementie op jonge leeftijd en praat met gespreksleider Jos Heeremans.

Bij Rob Maarse, de man van Ellen, is op zijn 59e de diagnose dementie gesteld. Sindsdien hoort Ellen bij de 300.000 mantelzorgers in Nederland die dag en nacht verantwoordelijk zijn voor de zorg voor hun thuiswonende partner met dementie.

Baan

Bij een diagnose voor je 65e is er sprake van dementie op jonge leeftijd. Dit komt voor bij ongeveer 10% van de mensen met dementie. Vaak is er dan nog sprake van werk, zowel voor de mantelzorger als de persoon met dementie. De vraag dringt zich bijvoorbeeld op hoe mantelzorgen met een baan is te combineren en wat het betekent als het inkomen van de partner wegvalt.

Invloed

Onderwerpen die in het Alzheimer Café op 23 mei verder aan de orde komen zullen voor alle mantelzorgers herkenbaar zijn: Wanneer realiseer je je dat het veranderende gedrag van je partner veroorzaakt wordt door dementie? En welke stappen moet je dan zetten? Hoe beïnvloedt een partner met dementie je leven, je relatie en je sociale contacten en bezigheden?

Ongewild wordt men voltijd mantelzorger in plaats van een gelijkwaardige partner. Hoe en door wie laat men zich ondersteunen om te zorgen dat men dat volhoudt?

Diabetes

Maarse is bovendien diabetespatiënt. Dat maakt het uitbesteden van zorg voor Ellen lastiger. Ook bij ouderen komen, naast de dementie, andere ziekten voor (=comorbiditeit). Hoe kan je dan toch de zorg overdragen? Deze en nog meer zaken zullen aan bod komen in het gesprek dat Jos Heeremans heeft met Ellen van den Berg. Uiteraard is er ruim gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen te delen.

Zaal open vanaf 19.00 uur. Men hoeft zich niet aan te melden, maar kan gewoon binnenlopen. De toegang is gratis en de koffie staat klaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.