Terwijl de ene na de andere oppositiepartij daar anders over denkt, houden B&W vol dat het met de voorraad sociale huurwoningen in Amstelveen wel goed zit. In antwoord op kritische schriftelijke vragen van Actief voor Amstelveen (AVA) zegge B&W dat er ruim 15.000 sociale huurwoningen in de stad zijn, volgens het college ruim een derde, hoewel de 32% die laatst op een bijeenkomst over hoogbouw werd genoemd daar net onder zit.

Maar de regio Amstelland / Meerlanden komen gemeenten niet verder dan gemiddeld 30%, zeggen B&W, die bij wijze van uitzondering een persbericht aan de antwoorden op de vragen hebben gewijd. Overigens is meer dan de helft (52%) van de woningen in Amsterdam bestemd voor sociale huur.

Amstelveen en Uithoorn zijn de gemeenten met het hoogste percentage sociale huurwoningen, zeggen B&W. In Amstelveen worden de sociale huurwoningen verhuurd door Eigen Haard (9.726), het vooral op verpleeghuizen gerichte Woonzorg Nederland (414), studentenhuisvester DUWO (890) en particuliere partijen (volgens de laatste peiling ruim 4.000).

Definitie

“Het percentage sociale huurwoningen blijkt met 36 procent zelfs hoger dan aanvankelijk gedacht”, zeggen B&W in antwoord op de vragen van AVA.  Maar dat komt doordat volgens Eigen Haard nu ook duurdere woningen van € 720 (!) er onder vallen. Die corporatie gaat uit van het huurcontract. In ruim 1.500 woningen van Eigen Haard wonen mensen die als gevolg van de inkomensafhankelijke huurverhoging méér betalen dan die 720 euro per maand. Maar die woningen zijn niet geliberaliseerd. Als zij vrijkomen, worden ze weer verhuurd in het sociale segment (onder de 720 euro), zeggen B&W.

Voorraad op peil

Michel Becker (AVA)

Het College zegt het met fractievoorzitter Michel Becker van AVA eens te zijn dat Amstelveen zuinig moet zijn op de huidige voorraad sociale huurwoningen. In het coalitieakkoord is afgesproken dat die gelijk blijft. Er komt dus niets bij, maar de gemeente doet haar best die ook niet te doen verminderen. “Om de doorstroming te bevorderen en ter bevordering van een evenwichtige woonvoorraad in de verschillende wijken heeft de gemeente afspraken gemaakt om de verkoop van woningen in de sociale sector te stimuleren”, zeggen B&W.  “Als er sociale huurwoningen worden verkocht, moeten deze in de nieuwbouw worden teruggebouwd door Eigen Haard, zodat de sociale voorraad gelijk blijft.”

Akkoord

B&W wijzen er op dat volgens het coalitieakkoord de nadruk de komende periode ligt op het realiseren van meer middeldure huur- en koopwoningen. Volgens het college bevordert ook het toevoegen van meer betaalbare woningen in het middensegment de doorstroming. “Zo komen er meer sociale huurwoningen vrij voor huishoudens met een lager inkomen. Dit beleid werkt.” Overigens verhuurt ook Eigen Haard in het middensegment, dus niet alleen in de sociale huursector. Vorig jaar werd in dat middensegment door de corporatie 81% aan doorstromers verhuurd, zegt de gemeente. De analyses, cijfers en opvattingen van B&W komen ook in de deze maanden door het College op te stellen nieuwe Woonagenda 2020-2024.

2 REACTIES

  1. Maw we kunnen net zo hard doorgaan met het bouwen in de dure sector. Er heerst geen woningnood. Daarom is de afgelopen jaar de wachtlijst voor een soc woning gestegen van 10 naar 18 jaar voor starters, maar we hebben genoeg woningen en is er in de Randstad een tekort van een 200.000 huizen. Om te gillen! Hoe durft B&W dat uit zijn mond te krijgen.

    • M.a.w. Iedereen die al 15 jaar wacht op een sociale woning is niet goed bij zijn hoofd. Daar komt het op neer. B&W verkondigt slechts dat wat door de VVD-ers wordt beaamd. De Labbekakkers van ooit mevrouw Roos! Was zij ook niet van BBA???? Is dat AVA niet gewoon een verlengstuk van VVD en BBA?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.