De Amstelveense Adviesraad voor Cultuur (AAC) heeft zijn eerste bijeenkomst gehouden. In de gemeenteraad was er enige kritiek op het feit dat ook cultuurwethouder Herbert Raat die bijeenkomsten bijwoont, waardoor de vees bestond dat de gemeente invloed heeft op het gegeven advies.

Maar B&W zeiden dat Raat alleen de bijeenkomsten bijwoont, geen deel uitmaakt van de raad en ook geen invloed heeft op het advies. Overigens was bij eerste bijeenkomst, behalve de wethouder, ook burgemeester Bas Eenhoorn aanwezig.  Het doel  van de AAC is mee te denken over het lokale cultuurbeleid, om  te komen tot een ‘breed en kwalitatief aanbod van kunst en cultuur’.

Vier leden

De adviesraad zelf bestaat uit vier leden: directeur Frans van der Avert van het Made by Holland-concept voor Paleis Soestdijk, directeur Cathelijne Broers van Hermitage Amsterdam en De Nieuwe Kerk, kunstverzamelaar en oud Amstelveens PvdA-raadslid Harry J. van der Bergh en James Leyer (eigenaar van een management adviesbureau en voorzitter geweest bij culturele instellingen, waaronder de Armando Stichting).

Focus

Een eerste conclusie van de raad was dat de focus in eerste instantie op Amstelveners moet komen te liggen, overigens ook het standpunt van de cultuurwethouder. En dat de stad wel moet profiteren van de overloop van Amsterdam, maar vooral van een  eigen identiteit moet uitgaan, stem ook overeen met het beleid van B&W. Net als dat de huidige kunst en cultuur in Amstelveen inzichtelijk moet worden gemaakt. Dat kan onder meer via een online culturele agenda of een online overzicht van kunst in de openbare ruimte. Daarover zijn trouwens ook in de gemeenteraad suggesties gedaan.

Geen dependance

Raat zegt blij te zijn met de komst van de AAC. “We fungeren niet als dependance van Amsterdam. Als Amstelveners iets leuk vinden om naartoe te gaan, volgt de rest vanzelf. Het is daarom goed dat we starten met de focus op onze eigen inwoners. Dat is goed voor onze economische ontwikkeling en voor het Amstelveengevoel.”

 Conclusies

Blijkbaar komen de conclusies van de AAC overeen met het nieuwe beleid van B&W op cultureel terrein. In april volgt daarover een bijeenkomst met de gemeenteraad. Na de besluitvormingsprocedure worden instellingen en verenigingen betrokken voor participatie bij de Uitvoeringsagenda Cultuur.

 Op de foto v.l.n.r.: Herbert Raat, Cathelijne Broers, Wouter van der Schraaf (bestuursregisseur cultuur gemeente), James Leyer, burgemeester Bas Eenhoorn, Linda du Prie (beleidsmedewerker cultuur gemeente) en Harry van der Bergh.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.