De starterslening, die door Amstelveen (en in andere gemeenten) is ingesteld voor wie een bancaire hypotheek helemaal kan betalen, is niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat voor jonge huizenkopers. Er meten nieuwe initiatieven komen. Dat zegt franchisenemer Chris der Salm van de lokale vestiging van De Hypotheker in Amstelveen.

De starterslening, bedoeld om starters te helpen met financiering van hun eerste woning, is met 13.5% gestegen, sinds 2016. Maar dat is volgens De Hypotheker volstrekt onvoldoende. De laatste twee jaar is dan oom het werkelijk afgesloten aantal startersleningen landelijk gedaald met bijna de helft (47,5%). sprake van een sterke daling van het aantal Startersleningen dat daadwerkelijk is afgesloten.

Bevestiging

Volgens De Hypotheker bevestigen deze cijfers dat starters steeds meer moeite hebben een geschikte woning te vinden en is het aanbieden van de Starterslening alleen is niet voldoende om de problematiek van beginnende zoekers naar een koopwoning op te lossen.

De Starterslening biedt de mogelijkheid het verschil tussen de maximale hypotheek en de koopsom van een woning te overbruggen. Tussen 2015 en 2017 is het aantal afgesloten hypotheken door starters echter gedaald met 35 procent, zo blijkt uit cijfers van de keten. Deze daling heeft zich vorig jaar voortgezet. Ondanks de extra stimulans van een groeiend aantal gemeenten, die de Starterslening aanbieden, hebben starters het door de sterk stijgende huizenprijzen en het smallere aanbod onverminderd moeilijk.

Oververhit

De Starterslening alleen kan volgens Der Salm niet voldoende om de instroom starters te vergroten. “In de huidige oververhitte woningmarkt is het cruciaal om starters waar mogelijk een steun in de rug te bieden, aangezien hun situatie anders uitzichtloos wordt. Ondanks een lichte stijging van het aantal gemeenten dat de Starterslening aanbiedt, is het aantal leningen dat daadwerkelijk is afgesloten helaas juist drastisch gedaald. Dit is een duidelijk signaal dat dit middel alleen onvoldoende is.”

Nieuwe initiatieven

Hij vindt het essentieel dat er naast een ruimere beschikking van de Starterslening – met name in grote steden – nieuwe initiatieven ontstaan om starters de mogelijkheid te bieden in te stromen op de woningmarkt. “Dit kan door het bouwen van extra nieuwbouwwoningen in een gunstige prijsklasse voor starters, maar het is net zo belangrijk dat de doorstroming op de hele woningmarkt wordt gestimuleerd. Als het aantrekkelijk wordt gemaakt voor ouderen te verhuizen, zorgen de vrijgekomen eengezinswoningen voor een sneeuwbaleffect voor zowel doorstromers als starters.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.