Met 32,4 komt het percentage vrouwen in de Amstelveense gemeenteraad iets boven het landelijke gemiddelde in de raden (31,57%). Dat iets minder dan een derde hier uit vrouwen bestaat, komt vooral door de kleinere fracties. SP, CDA en AVA (Actief voor Amstelveen) scoren elk met één van de twee raadsleden 50%. De grootste fractie, de VVD, komt niet verder dan 10%. Janneke Leegstra is daar de enige vrouw in een fractie van tien personen.

Bij de andere twee coalitiepartijen. D66 en PvdA ligt het vrouwengehalte iets hoger. Bij D66 is dat bijna 43% (drie van de zeven) en bij de PvdA zijn de dames met twee van de drie (twee derde dus, ofwel bijna 67%). GroenLinks heeft drie vrouwen op vijf raadsleden, c.q 60%.

Bij Burgerbelangen is alleen de fractievoorzitter een man, die in de gemeenteraad wordt bijgestaan door drie vrouwen, zodat hun percentage daar 75 uitmaakt. Voor de eenmansfracties van Ouderencombinatie (OCA) en ChristenUnie zit een man in de gemeenteraad.

Kamer

In de Tweede Kamer bedraagt het vrouwenpercentage 31,67 en bij Provinciale Staten 34,7. Dat vooral op de gemeenteraden vooral uit mannen bestaan, is blijkbaar een misvatting. In bijvoorbeeld Nijkerk nemen vrouwen 44% van de zetels in. Van de 355 gemeenten in het land vormen vrouwen slechts in zeven procent de meerderheid van de raadsleden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.