“Wij doen het al”, zei burgemeester Bas Eenhoorn tijdens de nieuwjaarsreceptie, woensdag in het raadhuis. Hij doelde onder meer op het pleidooi van een commissie onder voorzitterschap van zijn VVD-partijgenoot Johan Remkes, tot voor kort ook Commissaris van de Koning in Noord-Holland, voor meer invloed van de burger op het (politieke) bestuur door de overheid.

Maar, gewoontegetrouw, zei hij niet te praten over de dingen waar hij juist wat over wilde zeggen, en dat ook deed. Dus noemde hij Remkes wel, zei er niet bij stil te willen staan om het vervolgens wel te doen. Volksvertegenwoordigers in Amstelveen richten zich al op de burgers en staan dicht bij hen, zei hij. Vooral op het punt van de veiligheid, waarover hij een officieel rapport had gelezen, dat nauwelijks overeen kwam met de door een klankbordgroep van 50 inwoners genoemde feiten. Volgens hem gaan lokale politici al de straat op om de te horen wat daar leeft en zijn zij met respect voor elkaar in staat het debat aan te gaan. Hij noemde Amstelveen een “open en zelfbewuste stad, met inwoners die naar elkaar luisteren.”

Erfgoed

Intussen vond hij het, hoewel de mens van nu meer weet dan die van vroeger, wel goed dat tegenwoordig veel nadruk wordt gelegd op de geschiedenis en het erfgoed. Maar dat is volgens hem iets anders dan pure nostalgie. Door het erfgoed naar waarde te schatten en daarvan te leren kan Amstelveen volgens hem beter worden. “Ik geloof dat door te leren van het erfgoed het beter gaat. Wij zijn gericht op de toekomst met het verleden in de rug.”

Niet agressief

Eenhoorn begon zijn toespraak met het toespreken van de Japanse en de Indiase ambassadeurs. Amstelveen is een stad met een internationaal karakter, dat wethouder Gordon van Economie al een reis naar Japan bracht.

De burgemeester zei verder dat hulpverleners en handhavers hun werk moeten kunnen doen. Daarop oefent de gemeente streng toezicht uit. “Wij accepteren niet dat er agressief tegen hen wordt gedaan.”  Daarvan is tijdens de jaarwisseling ook geen sprake geweest, constateerde Eenhoorn.

De nieuwjaarsreceptie werd door veel inwoners, onder wie lokale politici, bezocht.

11 COMMENTS

 1. Hij begon met het toespreken van de Japanse en Indiase ambassadeurs. Daarna de rest! Waarom niet de gewone Amstelvener , de starter die hier weggepest wordt, de statushouder die hier door velen met de nek wordt aangekeken, de werkzoekende , Jan Modaal enz.
  En daarna nog wat gezwatel en gezwets over meer invloed van de burger, die toch nooit komt , want wat dat betreft is Amstelveen nog steeds een dorp van ons kent ons.

 2. Dat gemeentebestuur en raadsleden van Amstelveen zo goed luisteren naar bewoners, is trouwens typisch van die bestuurlijke zelfreclame waarin ons gemeentebestuur wél goed is.

  Voorbeeld: Niet één raadslid stak een poot uit naar de bewoners van het Stadsplein die verwoede (maar vergeefse) pogingen hebben gedaan om de inzameling van afval beter en rechtvaardiger beter door de gemeente te laten regelen. De afstanden die wij met onze volle afvalzakken naar (vaak volle en dus afgesloten) afvalcontainers moeten lopen, zijn absurd. Nog een voorbeeld: De Winter Village gaf ook dit keer weer vaak te veel geluidsoverlast omdat de gemeente daaraan kennelijk geen goede en handhaafbare voorwaarden had gesteld. Wij houden van die schaatsbaan en hopen dat die volgende winter weer terugkomt, maar dan wel met betere en handhaafbare afspraken.

  Met veiligheid is het natuurlijk ook droevig gesteld zolang scooters in een voetgangersgebied tussen het winkelende publiek en spelende kinderen mogen scheuren en hun lawaaiige en stinkende scheurijzers scooters pal voor ingangen en nooduitgangen mogen plaatsen. Er wordt ook vaak veel te hard gereden zonder dat daartegen merkbaar wordt opgetreden. En op stoepen geparkeerd.

  Handhaving is nu eenmaal in een probleem in het Stadshart. Beide portefeuilles vallen overigens onder dezelfde wethouder..

  Wie het hiermee niet eens is: Gewoon tegenspreken en niet weer gaan schelden, svp. Denk aan je goede voornemens voor 2019. Met de beste wensen.

 3. Burgemeester Eenhoorn noemde Amstelveen een zelfbewuste en zelfverzekerde stad: “Dat is zo omdat we ons openstellen voor opinies van anderen. Wij zijn in staat om het debat aan te gaan, het is mooi dat dat hier in de politiek gebeurt. Ik heb wel eens gezegd dat dit de mooiste gemeente is die ik heb mogen dienen. Bijvoorbeeld als je kijkt naar het debat, ook al mag het nog best wat feller. Maar de wijze waarop wij het doen, is goed en met respect naar elkaar.”

  Ik heb hier en elders vaak gepleit voor een openbaar internetforum voor publiek debat op lokaal niveau. Dat komt er echter niet van, waarschijnlijk omdat men niet durft.

  Er is ook wel wat op af te dingen dat – zoals de burgemeester beweerde – men zich in Amstelveen openstelt voor opinies van anderen. Ik werd zelf met medeweten van leden van het gemeentebestuur en van de gemeenteraad verbannen door ‘Dichtbij’ (feitelijk het gemeenteblad) zonder ooit iets onfatsoenlijks te hebben geschreven of iemand persoonlijk te hebben beledigd, maar louter omdat mijn opvattingen en meningsuitingen sommigen niet welgevallig waren. Volgens burgemeester Eenhoorn mag het publieke debat hier best wat feller. Wat een kletspraat.

  Wie het hiermee niet eens is, kan dit tegenspreken, maar ga alsjeblieft niet weer schelden en beledigen. Denk aan de woorden van de burgemeester (hoe onwaar ook) en aan je eigen goede voornemens.

  Leve het open en eerlijke publieke debat.

  • Ze stellen zich open voor de meningen van anderen, aldus de burgemeester . 🤥🤥🤥
   Ach toe nou! 😂😂😂 . Laat toch lekker kletsen we doen toch wat we zelf lekker willen.

 4. @App een welgemeend goed en gezond 2019 gewenst! Ik las alles met opperste verbazing. Op Amstelveenz.nl maakt men het helemaal bont. Wat een schijnheilige farce.

  • Wat Amstelveenz betreft, kijk eens waar dat flutkrantje is gehuisvest. In het pand van een zeer prominent VVD-lid.
   De hr. App heeft natuurlijk weer veel kritiek en vaak terecht, maar wat wordt er hier gedaan aan starters, doorstroom, de puinhopen bij de vuilcontainers op vele plaatsen in de gemeente, het belabberde ov, wat door menige slecht ter been zijnde nauwelijks is te bereiken, maar men weet niet hoe hard men expats in de watten moet leggen, dat zelfs een burgemeester zijn toespraak bedoeld voor Amstelveners begint met het toespreken van 2 ambassadeurs. Dat zegt toch wel iets.

  • Heel juist, Frank, zeg het hardop en zeg het duidelijk. Dat hele onderonsje moet De Poel ingeschoven worden. Als het gemeentehuis een schip was geweest, konden wij het losgooien en over De Poel laten afdrijven.

 5. Voor de grap…..kijk eens goed naar de foto. Eén grote zielige vertoning. Alsof het een VVD congres betreft. Gordon ontbreekt nog.

 6. De burgemeester richtte zich in zijn toespraak tot buitenlandse ‘hoogwaardigheidsbekleders’. Het woord alleen al. Het lijkt weer hoog tijd voor een revolutie, maar helaas leveren die alleen weer nieuwe hoogwaardigheidsbekleders op.

  Democratie leeft van tegenspraak, óók aan zogenaamde hoogwaardigheidsbekleders. Alleen op die manier kunnen zij worden gewezen op hun plaats en functie in dienst van de maatschappij.

 7. “In Amstelveen zal het licht niet doven,” zei de voorgangster van burgemeester Eenhoorn, doelend op het belangrijkste mensenrecht: vrijheid van meningsuiting.

  Juist dat licht heeft echter in Amstelveen nooit gebrand. Een openbaar forum voor lokaal publiek ontbreekt en kritische burgers worden genegeerd en geband.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.