Jacqueline Koops-Scheele (48), voormalig wethouder in Amstelveen, wordt de nieuwe burgemeester van Heerde. Zij liet weten zo snel mogelijk uit Bovenkerk te vertrekken, om te verhuizen naar haar nieuwe standplaats, waar zij per 1 februari het ambt gaat bekleden.

Jacqueline Koops-Scheele

Koops zat namens de ChristenUnie van 2010 tot 2014 in het college van B&W, steunend op een coalitie met VVD, CDA, Burgerbelangen en Ouderencombinatie (OCA).

Hand overspeeld

D66 overspeelde destijds, als één na grootste fractie in de gemeenteraad, haar hand. Die domineerde teveel in de richting van de grootste fractie (VVD). De partij mocht zo ongeveer aanschuiven, maar deed anders niet mee. Dat plan mislukte en Herbert Raat van de VVD ging met een paar kleinere fracties in zee om D66 uit te sluiten. ChristenUnie en OCA hadden maar één zetel in de raad. In 2015 werd Koops wethouder van Stichtse Vecht, als opvolgster van de plotseling overleden Henk van Rhee.

Unaniem

De gemeenteraad van Heerde droeg haar maandagavond unaniem voor als nieuwe burgemeester, als opvolgster van waarnemend burgemeester Fred de Graaf, die aantrad na het vertrek van Inez Pijnenburg (beiden VVD). Voordat zij wethouder in Amstelveen werd, was zij vijf jaar lang (het eerste) raadslid voor de ChristenUnie. Zij had als het ware de lokale afdeling daarvan politiek tot leven gebracht.

Kinderen

Jacqueline Koops, die twee kinderen (7 en 5 jaar) heeft van haar vorig jaar overleden man Stephan, studeerde Nederlands Burgerlijk Recht en was daarna veertien jaar lang advocaat en mediator in Amsterdam.

Naar de functie van burgemeester van Heerde solliciteerden 44 personen, van wie 28 mannen en 16 vrouwen. Anders dan in Amstelveen konden in Heerde inwoners meedenken over de profielschets, die in september door de gemeenteraad werd vastgesteld. Daaruit kwam dat de nieuwe burgemeester een gemakkelijk te benaderen en daadkrachtige burgemeester moest zijn, die geen angst heeft om te vernieuwen en ook regionaal – buiten de grenzen van de eigen gemeente – meedenkt.

Benoeming

Koops-Scheele wacht nu, na een gesprek met de minister van Binnenlandse Zaken,  een benoeming door de Koning. Aan verslaggevers meldde zij heel blij te zijn met de benoeming. Volgens haar heeft Heerde met Amstelveen gemeen dat het een ‘groene’ gemeente is, waar gemeenschapszin diep is geworteld. Zij wil het liefst voor februari er wonen om niet elke dag tussen Amstelveen en Heerde heen en weer te hoeven reizen.

Overigens kent zijn waarnemend burgemeester Fred de Graaf nog, omdat die ook in Amstelveen destijds waarnemer was, in afwachting van de inmiddels weer vertrokken Mirjam van ’t Veld. Hij feliciteerde haar maandagavond na het bekend worden van de voordracht in een (besloten) raadsvergadering. Koops was via een live verbinding in de raadzaal te zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 REACTIES

  1. Hartelijk gefeliciteerd , mevr. Koops. U verdient het omdat u relatief veel bereikt heeft in Amstelveen en u ook een echt sociaal hart heeft.

  2. Mw. Koops was inderdaad één van de betere wethouders toentertijd.
    Overigens Heerde is op zich niet verrassend zo midden in de “Bible belt”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.