Wie wensen heeft voor een beeld in de openbare ruimte, dus plekken en in wijken waar zo’n sculptuur zou moeten komen, kan die kenbaar maken aan de nieuwe cultuurwethouder Herbert Raat. Mailtje even sturen naar: h.raat@amstelveen.nl. Op van wat er zoal binnen komt geven B&W opdracht aan diverse kunstenaars aan de slag te gaan, meldt hij op zijn weblog. FOTO: amstelveenweb.com

Volgend jaar komt er een cultuuragenda. “Er zijn veel interessante culturele activiteiten in Amstelveen. Helaas is de communicatie hierover versnipperd. Ik ben nog in overleg met collega Floor Gordon van economische zaken of we het kunnen combineren met stadspromotie”, schrijft Raat.

Verrijking

Wat de beelden betreft denkt hij aan creaties, waarnaar niet alleen kan worden gekeken, maar ook door kinderen op geravot. In dat verband noemt hij het beeld Het Zwijntje van beeldhouwer Karl Iljitsj Pelgrom, dat inmiddels een zwerftocht door de stad maakte en nu weer terug is op de oude stek bij de Hema. “Welke Amstelvener heeft als kind niet op zijn – inmiddels glanzende – rug gezeten?” vraagt Raat zich af, die ook aan De Olifant van Ella van der Ven denkt. “Sinds dit jaar is deze te bewonderen op het Westwijkplein. Kunst op straat is leuk voor kinderen, is goed voor het Amstelveengevoel en verrijkt Amstelveen.”

Contact met kunst
De wethouder werkt aan een voorstel voor de gemeenteraad, waarvan de kern is dat iedere wijk zo’n iconisch beeld verdient. “Zo komen onze kinderen al op jonge leeftijd op een leuke manier in contact met kunst. In Amstelveen staan ongeveer 75 beelden in de buitenruimte. Maar niet vele daarvan hebben het in zich om bij kinderen in de smaak te vallen en zo herinneringen te maken voor later.”
Dat ‘kindvriendelijke’ beelden leven onder de inwoners bleek volgens hem uit de commotie die ontstond toen Het Zwijnje in 2015 op een nieuwe sokkel werd gezet en verplaatst naar een nieuwe plek op het Stadsplein. “Het beeld verdween tussen de geparkeerde fietsen. Op sociale media en in de krant werd massaal geklaagd dat het onmogelijk was om nog een leuke foto van een kind te maken in deze setting. Na veel protesten en een korte toer door Amstelveen keerde Het Zwijntje vorig jaar terecht terug op zijn vertrouwde honk voor de HEMA.”

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.