Het eerste Nederlands Danstheater 2-programma van dit seizoen, op 22 november te zien in Schouwburg Amstelveen, stelt de jonge dansers op de proef en onderzoekt hun interpretatie van zowel bestaand als nieuw werk. Voor Significant Moments onthaalt Nederlands Dans Theater (NDT) een oude vriend van het gezelschap, Alexander Ekman, die samen met de jonge dansers aan een nieuwe creatie heeft gewerkt.

SIGNIFICANT MOMENTS van Ned. Danstheater 2. Foto: Rahi Rezvani.

Ekman is een bevlogen maker van dynamische, energieke stukken waarin humor en groepswerk vaak de boventoon voeren. Zijn bekende werk Cacti (2010) was een enorme
publiekshit en tekenend voor Ekmans choreografische handschrift. Ook biedt Significant Moments een wereldpremière van Phillip Chbeeb, een nieuw gezicht bij het gezelschap. Deze jonge choreograaf staat bekend om zijn sterke connectie met hiphop.

Commercieel
Chbeebs achtergrond is voornamelijk geworteld in de commerciële danswereld. Zo was hij onder andere kandidaat bij So You Think You Can Dance in 2011. Deze creatie betekent zijn debuut bij Nederlands Dans Theater.
Ter afsluiter van dit drieluik, brengt NDT een belangrijk werk van huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot terug op het toneel. Signing Off (2003), oorspronkelijk gecreëerd voor NDT 1, markeerde een keerpunt in de carrière van de makers; het werk werd gemaakt als een afscheidsballet van het gezelschap toen de choreografen besloten NDT te verlaten. Het tegendeel bleek uiteindelijk waar. Signing Off werd bekroond met de prestigieuze Benois de la Danse.

Veelzijdig
NDT 2 staat bekend om de veelzijdigheid van haar programma´s. De werken verschillen vaak in stijl en genre en reflecteren de grote variatie in danstalen en choreografische stemmen waar de jonge dansers mee te maken krijgen. Van hen wordt verwacht zich deze stijlen snel eigen te maken. Dit biedt de dansers de unieke kans om op een hoog tempo hun artistieke persoonlijkheid te ontplooien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.