Frank Berkhout

Er wordt zes miljoen in het raadhuis geïnvesteerd om het aan te passen aan de tijd. Onder meer komen er flexibele werkplekken om te werken, maar het volledig duurzaam maken zou een veelvoud kosten. Dat vertelde wethouder Frank Berkhout (D66), verantwoordelijk voor de ambtelijke organisatie, inclusief ICT, donderdag aan de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM).  

Het is dus niet de bedoeling het gemeentehuis snel te verkopen en nieuwbouw, mogelijk elders in de stad, te plegen.

Scepsis

Intussen loopt de gemeentelijke organisatie op ICT-gebied zwaar achter, gaf hij min of meer toe. “Er bestaat scepsis en men vraagt zich af of de aanpak wel voldoende soelaas gaat bieden. Wij staan niet voor niets zo laag op de ranglijst. Enige tijd geleden was fors ingrijpen nodig om de dienstverlening door te laten gaan.”

Bert de Pijper van de ChristenUnie had gevraagd of er een oplossing is als de server van de gemeente uitvalt, die zich in de kelder van het raadhuis bevindt. Volgens Berkhout is dat wel zo en zijn er ook externe systemen, waarvan de gemeente gebruik maakt. “Wij hebben maatregelen genomen om ook buiten het raadhuis data op te slaan.”

Op niveau

De visie van de gemeente blijft de complete dienstverlening digitaal te kunnen afwikkelen. “Er moet veel gebeuren aan de organisatie om digitalisering op het gewenste niveau te brengen”, zei hij.

Berkhout is het voorstander van een lopend onderzoek af te

Pier Rienks (CDA)

wachten en zich niet op niet-realistische paden te begeven. “Maar waar wij eindigen met ICT weten wij op dit moment niet.”

De ICT is totaal niet op orde, klaagde Pier Rienks van het CDA. “Digitale transmissie, waar de gemeente heen wil, is niet alleen het vervangen van computers. En bovendien is niet iedereen compleet digitaal toegerust.”

Schaduw

Volgens Berkhout blijft er ook voor degenen onder de inwoners die niet zover zijn dienstverlening mogelijk.

Er zitten trouwens ook schaduwkanten aan de moderne technologie, zei Patrick Adriaans van de SP. “Het is niet allemaal zo mooi als het er uit ziet.”

Hij wees er op dat ook algoritmen kunnen discrimineren, al zegt men vaak van niet.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.