De regionale Vrijwilligerscentrale organiseert weer een training voor vrijwilligers die zich willen specialiseren in hulpverlening aan bepaalde doelgroepen. Die cursus wordt gegeven op de maandagmiddagen 5, 12 en 19 november van 13.30-16.30 uur in het gebouw van welzijnsorganisatie Participe (voorheen Vita) aan de Willem Dreesweg 2 in Amstelveen.


Een volgens de centrale ervaren trainer bespreekt en behandelt interactief in drie ochtenden diverse onderwerpen, zoals:  motivatie, positie en rol als vrijwilliger; omgaan met ‘afstand en nabijheid’; gespreksvaardigheden; stellen en bewaken van grenzen; situaties en gedrag van vrijwilliger en cliënt.

Verlies dierbaren

‘Amstelveen / Aalsmeervoorelkaar’, de kreet waaronder de vrijwilligerscentrale zich tegenwoordig presenteert, en Participe Amstelland werken samen in het project “gespecialiseerde vrijwilligers”. Die vrijwilligers ondersteunen ouderen en mensen met een beperking. ‘Er is sprake van lichamelijke of psychische achteruitgang. Vaak speelt verlies van dierbaren een rol. Symptomen kunnen zijn: vergeetachtigheid, eenzaamheid en somberheid’, melden de organisatoren.

Kwetsbaar

Van vrijwilligers wordt verwacht dat zij mensen bezoeken voor een gesprek, een boodschap of een spel doen. Ook samen wandelen, tuinieren of een uitstapje maken is mogelijk. “Soms kan het doen van een praktische klus een ingang zijn om later meer ondersteuning aan een kwetsbare persoon te bieden”, zegt de Vrijwilligerscentrale.

Een ouderenadviseur van Participe coörineert de zogenoemde ‘deskundigheidsbevordering’ van de vrijwilligers. Na de basistraining volgen themabijeenkomsten. Ook is er de mogelijkheid van een individueel gesprek of deelname aan intervisiegroepjes.

Ervaring

Het is volgens Participe en de centrale belangrijk dat de vrijwilliger bereid is zich te verdiepen in de problematiek van de doelgroep. “Invoelend vermogen en goed kunnen luisteren zijn noodzakelijke eigenschappen. Betrokkenheid is belangrijk, maar ook het kunnen bewaren van voldoende afstand. Enige ervaring met de doelgroep is prettig, maar niet echt een voorwaarde.”

Gratis

Voor de deelnemers is de cursus gratis. Voorwaarde is dat zij minimaal twee uur per week beschikbaar zijn als vrijwilliger. Ook is volgens de centrale noodzakelijk dat de deelnemer er alle drie de ochtenden bij is. Wegens de subsidiëring van de cursus is het nodig dat die de n.a.w.-gegevens en geboortedatum van de vrijwilliger doorgeeft aan de vrijwilligers-academie Amsterdam. Wie mee wil doen kan bellen of mailen: Inge Veraar 06-22691437 of iveraar@vrijwilligerscentrale-amstelland.nl.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.