Karel Gietelink

In een zonovergoten Openlucht Theater bij de Kruiskerk reikte sportwethouder Rob Ellermeijer, in dit geval als locoburgemeester, zondag de bronzen gemeentelijke ere-legpenning uit aan meervoudig judokampioen en -leraad Karel Gietelink. Er werd een programma geboden van sport en muziek, waarin hij in feite de hoofdrol speelde, hoewel hij tussen massaal uitgelopen publiek op de tribune zat. De dag was tot die van respect uitgeroepen, en daarin geeft Gietelink (75) als geen ander het goede voorbeeld, vonden de organisatoren.

Hij werd aan het begin op zijn uitdrukkelijk verzoek toegesproken door de in de

Frits Suèr

sportwereld zeer bekende Frits Suèr, die ooit als jonge verslaggever zijn eerste interview met hem maakte voor het Amstelveens Weekblad. Eigenlijk behoort men respect te hebben voor iedereen die op een nette manier zijn brood verdient, maar bij wie meer doet dan dat past het woord ‘bewondering’, zei Suèr. “In de sport kom je helaas steeds minder respect voor elkaar tegen”, vindt hij. Hoewel bijvoorbeeld rugby en judo daar een uitzondering op zijn. “Bij rugby maakt de ploeg die verloren heeft na afloop een erehaag voor de winnaar en bij judo buigt men voor elkaar, voor en na de wedstrijd. De verliezer feliciteert de winnaar.”

Normen

In 1964, toen hij als sportverslaggever bij het AW begon, was Judo een belangrijke sport in Amstelveen. Onder meer omdat op de sportschool van Cees Buenting grote judoka’s als Wim Ruska en Peter Adelaar kwamen om te trainen. Zo ook de Amstelvener Karel Gietelink, toen al drievoudig Nederlands Kampioen in de klasse lichtgewicht. “Ik leerde hem kennen als een man die het judo volgens de oude normen van deze sport respect op iedereen overbracht. Dat bleef hij doen tot de dag van vandaag. Als Judoleraar 7e Dan en nu 75 jaar oud moet hij duizenden kinderen dat respect hebben geleerd. Normen, waarden, sportiviteit en respect zijn nog steeds de kernwaarden die Karer Gietelink aan zijn leerlingen overbrengt. In die zin  is hij een sieraad en voorbeeld voor sportief Amstelveen. Daarom is voor hem en zijn sport een hoofdrol weggelegd op deze dag van respect in dit theater.”

Paplepel

Het was ook wat Ellermeijer later betoogde. “U heeft het de kinderen met de paplepel is”, zei hij, de middag een fantastisch feest rond de beroemde judoka noemend. “De Amstelveense Judoka’s kunnen u, ondanks u 75ste levensjaar, nog niet missen.”

De wethouder citeerde anderen, die onder meer over hem hebben gezegd dat Gietelink niet alleen een goede judoleraar is, maar vooral een goede mentor. “Als Karel je een compliment geeft, kun je heel de wereld aan”, citeerde Ellermeijer, die memoreerde dat de persoon die centraal stond tijdens het feest nog steeds een school voor judo en andere vechtsporten heeft bij De Kegel. “U hebt heel veel voor Amstelveen betekend”, zei Ellermeijer.

Gietelink later, reagerend op het feest en de onderscheiding: “Waar heb ik het aan verdiend?” Hij kreeg van vrienden en anderen een elektrische fiets, waarmee hij heel blij was.

Gietelink kwam over als een bescheiden voor de sport levende man, die ondanks zijn grote capaciteiten niet uitgroeide tot het gezelschap der geldwolven die men bijvoorbeeld in de voetballerij wel ziet. Op de foto boven het bericht: Ellermeijer (rechts) met Gietelink en diens vrouw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.