Eigenlijk zou je dat spektakel aan het begin van elke vergaderring van de gemeenteraad moeten hebben om dynamiek in dat gezelschap te krijgen, zei burgemeester Bas Eenhoorn. Het leek of hij de verslaggever van amstelveenblog.nl napraatte, die de opmerking even eerder maakte. Eenhoorn doelde op het unieke drumconcert waarvoor de Japanse band Yamato had gezorgd. De burgemeester was zaterdag een van degenen die spraken bij de opening van het achttiende Kersenbloesem Festival in het Amsterdamse Bos. Eerder had hij samen het de Japanse ambassadeur Hiroshi Inomata een bloemstuk gelegd op de plaquette die enkele jaren geleden in het Kersenbloesempark werd onthuld, ter herinnering aan de vreselijke drievoudige ramp in Japan.

Overigens stonden op die eerste warme dag van het jaar niet alle bomen met kersenbloesem in volle bloei, als gevolg van het koude weer van de laatste weken. Maar ja, het festival is ook wel eens iets later gehouden, met het gevolg dat die was uitgebloeid. En nu moest de volle bloei nog komen. Japanners plegen onder kersenbloesem te picknicken en steeds meer Nederlanders volgen dat voorbeeld. Het festival werd georganiseerd door gemeente, Japanse ambassade, Japanse Kamer van Koophandel en The Japan Women’s Club, die in 2000 aan Amstelveen 400 kersenbomen schonk, ter gelegenheid van 400 jaar betrekkingen tussen Japan en Nederland.

Tulpen

Eenhoorn benadrukte de warme relatie van Amstelveen met Japan, de naar zijn mening prachtige plek in de stad waarop zich het kersenbloesempark bevindt en de mogelijkheid onder meer daardoor elkaars cultuur en wijze van zaken doen op te snuiven. Een Japans koor zong dan ook, behoudens enkele Japanse liederen, in onvervalst Nederlands het bekende ‘Tulpen uit Amsterdam’, waarmee het daverend applaus oogstte. Eenhoorn zei dat bloemen herinneren aan de tijdigheid van het leven. Het festival bestond uit uitgebreid kennis maken met het Japanse eten en drinken plus demonstraties, zoals die van Japanse vechtsporten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.