Over kunst kopen gaat het. Oscar van Gelderen en Manuela Klerkx komen daarover een stoomcursus geven op zondag 15 april (11.00 uur) bij Boekhandel Venstra op het Stadsplein. Het gebeurt in de vorm van een talkshow met directeur Marcel Jansen van Platform C, Martita Slewe (van galerie Slewe) en verzamelaar Hans Kemna.

Manuela Klerkx werkte na haar studie filosofie twintig jaar in toonaangevende galeries in België, Nederland en Italië, en had zes jaar lang er zelf een in Milaan, waar zij werk toonde van o.a. Marijn van Kreij, Navid Nuur en Jennifer Tee. Momenteel werkt ze als kunstagent in Amsterdam. Haar grote passie is het scouten, begeleiden én verkopen van kunst(enaars).

Oscar van Gelderen is kunstverzamelaar en uitgever van onder meer Dave Eggers, John Williams (Stoner) en Judas van Astrid Holleeder.

Gids

Hun boek ‘Ontroerend Goed; is een inspirerende en praktische gids over kunst kopen. Het geeft antwoord op vragen als: Hoe werkt het en hoe doe je het? Er staat van alles in over wat men moet weten over in galeries, op beurzen, veilingen en online kopen.

Er is onroerend goed – vastgoed, buitenkant, status – en er is ontroerend goed – kunst, binnenkant, passie. Bij velen heerst het idee dat kunst een (linkse) hobby van de elite is en niet toegankelijk voor ‘gewone mensen’. Galeries worden als hoogdrempelig ervaren, de prijzen zijn niet transparant en de teksten over de kunstwerken zorgen eerder voor verwarring dan opheldering.

Maar er is ook goed nieuws: Het bezitten van kunst is niet voorbehouden aan de rijken der aarde. Er is al prachtige kunst te koop voor een paar honderd euro (als je maar goed zoekt en ‘vroeg’ durft te kopen). De stap van kijken naar kopen, is voor velen echter een obstakel: de kunstwereld kenmerkt zich door geheel eigen codes, die Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen, zelf kunstkenners en -verzamelaars, in Ontroerend Goed proberen te kraken. Hoe worden prijzen bepaald? Kun je onderhandelen met galeries? Hoe werkt een kunstbeurs? Er is zo veel keus: hoe weet ik welke kunst bij mij past en hoe en waar koop ik die? Toegang € 5 inclusief koffie of thee, taart, croissant of scone.

Aanmelden: in de winkel of via info@venstra.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.