Stieneke Kruijer

GroenLinks wil dat na de verkiezingen in Amstelveen wordt geëxperimenteerd met een Basisinkomen. In andere steden zijn proeven gedaan met regelvrije bijstand. In Amstelveen is soepeler omgang met de regels voor bijstand mogelijk een oplossing voor de conflicten van de gemeente Amstelveen met groepen minima en statushouders. Dat is kan een van de vormen zijn, meent de partij.

Zij wijst er op dat gemeenten nu zelf mogen beslissen hoe zij mensen zonder werk naar een baan begeleidt. Dat kan volgens haar door hulp bij het opstellen van een cv of een sollicitatietraining, maar ook met veel dwang om zo snel mogelijk een baan te vinden, ook als de betrokkene nog bezig is met leren van de taal of als de baan niet goed past bij je opleiding. Met dat laatste, waar zij kennelijk tegen is, deelt GroenLinks in feite ten dele de opvattingen van de SP, die er een demonstratie organiseerde en er een luidruchtige vergadering van een raadscommissie aan overhield.

 

De gemeente kan ook experimenteren met een andere vorm, zegt de partij, verwijzend naar Wageningen. Daar mogen mensen zonder werk meedoen aan een pilot om

Martin Kortekaas

bijvoorbeeld twee jaar lang 200 euro bij te verdienen op hun uitkering. Doel van dat project is te kijken wat er gebeurt als mensen meer vrijheid krijgen en meer mogelijkheden om zichzelf te verbeteren. De verwachting is dat men uit de bijstand komt als door meer vrijheid om eigen keuzes te maken dan met de dwingende regels van de Participatiewet. “Ik denk dat vertrouwen werk”, zegt GroenLinks raadslid Stieneke Kruijer. “Mensen in de bijstand niet onder druk zetten, maar wel stimuleren. Ook in Amstelveen moeten we gaan experimenteren met het Basisinkomen.”

Maatwerk

In Amstelveen is in de campagne een felle discussie gevoerd over de behandeling van minima en statushouders door de gemeente, vooral naar aanleiding van het zwartboek daarover van de SP. Die plaatste de kwestie op de agenda van een raadscommissie, maar haar standpunt werd daar in feite door alle andere partijen neergesabeld. GroenLinks benadrukt nu dat alle partijen kiezen voor maatwerk. Een proef met regelarme bijstand invulling van dat maatwerk zijn, vindt GroenLinks lijsttrekker Martin Kortekaas. “Wij kiezen voor verandering in Amstelveen, geef minima en statushouders de vrijheid om zich te ontwikkelen als dat betere kansen biedt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.