Wrakken van fietsen, zogenaamde weesfietsen, die alleen maar fietsenrekken bezet houden en de openbare ruimte een verloederde aanblik geven, willen B en W in heel de gemeente verwijderen. Op dit moment mogen volgens de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) alleen achtergelaten fietsen bij openbaar vervoerlocaties verwijderd, maar de gemeente begint dit najaar overal een schoonveegactie.

Via het online systeem Fixi kwamen vorig jaar ruim 1200 meldingen over weesfietsen binnen bij het team Handhaving Openbare Ruimte.

 Verloedering

De huidige APV wordt daartoe gewijzigd, zegt wethouder Herbert Raat van Handhaving. “Dit najaar beginnen we met het wijk na wijk weghalen van ongebruikte fietsen uit fietsenrekken. Hierdoor komt er meer stallingsruimte vrij voor fietsers die hun tweewieler daadwerkelijk gebruiken. Bovendien geven deze weesfietsen de wijken een verloederde aanblik.”

Ook bromfietsen

Fietsen of bromfietsen en vergelijkbare vervoersmiddelen mogen niet langer dan 14 dagen onafgebroken in een stallingsruimte staan. Handhaving plaatst eerst waarschuwingsstickers op ongebruikte fietsen, waar op staat dat de fiets is aangemerkt als weesfiets en binnenkort wordt verwijderd. Eigenaren krijgen twee weken de tijd om hun fiets zelf weg te halen. Daarna doet de gemeente dat om ze vervolgens op te slaan en dertien weken te bewaren. Fietsen waarvan de economische waarde verwaarloosbaar is, worden na twee al weken vernietigd.

Fiets verwijderd?

Degenen van wie een fiets is verwijderd, kunnen via het meldsysteem Fixi (www.amstelveen.nl/fixi) dat eventueel doorgeven. Zij moet daarvoor de categorie ‘Weesfietsen en fietswrakken’ kiezen en in vermelding ook de merknaam, de kleur en eventuele andere specificaties van de fiets noemen. Op afspraak kan de fiets, na controle van het eigenaarschap en het meebrengen van de sleutel van het (ketting)slot, op woensdagen tussen 12.00 – 14.00 uur worden opgehaald tegen €25 administratiekosten. Fietsen die achterblijven worden geruimd of krijgen een nieuwe eigenaar via onder meer Ons Tweede Thuis.

Foto: Wethouders Raat en handhavers bij het stickeren van fietsen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.