Voor de laatste wijk die op het grondgebied van Amstelveen nog kan, De Scheg ten zuiden van de Westwijk, legt de gemeente het derde bestemmingsplan voor een stuk daarvan aan de gemeenteraad voor. Dat betreft het plan voor het middengebied, waarmee de bouw van een huisartsenpraktijk en 457 woningen, waarvan 96 (20 % van het totale aantal) sociale huurappartementen, mogelijk wordt gemaakt. De bestemmingsplannen voor Scheg-Oost en Scheg-West zijn al van kracht. Overigens is het middengebied het enige waar sociale huurwoningen komen, hetgeen een raadslid van coalitiepartij PvdA ooit tot de uitspraak bracht dat De Scheg een ‘mislukt project’ is.

Er zijn voor dat gebied nog geen overeenkomsten gesloten met grondeigenaren en projectontwikkelaars, zegt wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening).

Onzekerheid

Maar met het bestemmings- en (grond) exploitatieplan wil zij bepalen hoe het allemaal straks wordt uitgevoerd. Zij is kennelijk blij met de sociale huurappartementen, de enige die er in De Scheg komen. “In het exploitatieplan kan de gemeente exact aangeven hoeveel woningen er moeten komen en waar die moeten komen.” Overigens zal blijken uit de overeenkomsten met projectontwikkelaars of die het ermee eens zijn.

Het grondeigendom in deelgebied De Scheg-Midden is zeer versnipperd en heeft honderden grondeigenaren; enkele ontwikkelaars en vooral particulieren en beleggers. De gemeente moet dus een slag om de arm houden over het tijdstip waarop de bouw begint. Dat is niet duidelijk, zegt zij zelf. ‘Als de gemeenteraad instemt met het bestemmingsplan, alsmede beeldkwaliteits- en exploitatieplan zijn de voorwaarden voor de woningbouwontwikkeling wel vastgesteld. Op basis hiervan kunnen vergunningen worden aangevraagd om te bouwen.’

Scheg-Oost en West

In deelgebieden Oost (langs de Bovenkerkerweg) en West (langs de Legmeerdijk) zijn de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de nieuwe woonwijk al zichtbaar, zegt de gemeente. In de Scheg-Oost start de ontwikkelaar met de bouw van de eerste fase. Daar komen 87 voornamelijk middeldure en dure koopwoningen. Het college van B en W besloot 15 oktober de omgevingsvergunning te gaan verlenen. In de Scheg-West wordt de grond bouwrijp gemaakt. Het bestemmingsplan is inmiddels onherroepelijk: de Raad van State heeft alle beroepen afgewezen. Merkwaardig dat de gemeente dat zegt, als zij verliest doet zij daar zelf geen mededeling over.

Populair

In De Scheg komen ongeveer 1.400 woningen, een basisschool, een huisartsenpraktijk in een waterrijke en groene omgeving. “In de Scheg kunnen weiland of kassen nog plaatsmaken voor huizen met een tuin” zegt wethouder Floor Gordon. Het betekend dat land- en tuinbouw worden verbannen.  Gordon zegt dat de meeste nieuwbouwprojecten binnenstedelijk plaatsvinden, waarbij de nadruk ligt op hoogbouw en het transformeren van kantoren of bedrijfspanden naar appartementen. In De Scheg is dat volgens haar anders. Dat wordt vooral “een gezinsvriendelijke wijk, waar met het toevoegen van een sociaal programma ook huurders met een lager inkomen een plek kunnen vinden,” zegt zij.

In De Scheg-Oost en -West zijn voornamelijk koopwoningen gepland. In West komen slechts 115 (dure) huurwoningen en gaat ook de rest weg als koopwoning. Er komen er 410, waarvan 144 twee-onder-een-kap en zestig geheel vrijstaande woningen. CDA’er Bert Rouwenhorst zei dat in dat deel van De Scheg de verkoop ‘dramatisch’ zal worden.

1 REACTIE

  1. Ik denk dat Rouwenhorst gelijk gaat krijgen, als je al niet zo lang geleden projectontwikkelaars zich terug moest trekken uit een project waar rijtjeshuizen voor 7 ton werden aangeboden wegens te weinig belangstelling. Maw de wal zal het schip wel doen keren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.