Welzijnsorganisatie Participe kreeg vrijdag in wijkcentrum Middenhof het certificaat ‘Dementievriendelijke Organisatie’ van Alzheimer Nederland en de gemeente. Vriendelijker voor mensen met dementie blijkbaar dan voor de pers, want die werd – zoals gebruikelijk bij de gemeente – weer niet uitgenodigd. Participe Amstellend kreeg de onderscheiding uit handen van wethouder Marijn van Ballegooijen en Marga van Beek van Alzheimer Nederland. De wethouder noemde de erkenning ‘welverdiend’.

Medewerkers en vrijwilligers zijn getraind in het herkennen van dementie.

Streven

Participe doet er volgens Van Ballegooijen alles aan om mensen met dementie mee te laten doen en hij vindt het certificaat ook belangrijk voor het gemeentelijke streven naar een samenleving waarin mensen met dementie niet alleen als patiënt worden gezien, maar vooral gewoon als mens. “Op locaties van Participe, zoals wijkcentra en ontmoetingsgroepen, wordt voor hen nu nog meer het verschil gemaakt. Dat verdient alle lof,” zei hij volgens een persbericht.

Inzet

Manager Elena Nabatova van Participe zei te geloven dat iedereen, ongeacht zijn of haar  leeftijd, diagnose of afkomst, kwaliteit van leven verdient. “Dit certificaat bevestigt onze inzet voor een dementievriendelijke samenleving waarin mensen met dementie kunnen blijven deelnemen aan het dagelijks leven.”

Training

Medewerkers en vrijwilligers van Participe Amstelland hebben de training ‘Samen Dementievriendelijk’ gevolgd. Zij kunnen daardoor dementie herkennen en passend te reageren. Ook worden fysieke aanpassingen doorgevoerd in de locaties, zoals verbeterde verlichting, duidelijke bewegwijzering en dementievriendelijke inrichting. Kastanjehof, de eerste aangepaste locatie, deed mee aan de pilot ‘Dementievriendelijke Ontmoetingsplaats’. Andere wijk- en ontmoetingscentra volgen binnenkort.

‘De Mens Zien’

Het behalen van het certificaat is onderdeel van het themajaar ‘De Mens Zien’ in Amstelveen. Dit jaar is gericht op de ondersteuning van inwoners met dementie en hun mantelzorgers, en op het bevorderen van een dementievriendelijke gemeente. Als dat blijkbaar maar buiten de pers om kan.

Foto (v.l.n.r.): Elena Nabatova, Marga van Beek en wethouder Marijn van Ballegooijen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.