De enige fracties in de gemeenteraad die onmiddellijk reageerden waren Burgerbelangen Amstelveen (bbA) en 50Plus. Van bbA was het de fractievoorzitter en later het raadslid dat zich met de problematiek die ik aansneed, bezig houdt, Jacqueline Solleveld Olthof. Al eerder had fractievoorzitter Michel Becker van Actief voor Amstelveen beloofd dat hij de kwestie in het strikt geheime presidium, de vergadering van alle fractievoorzitters, zou aansnijden. Of dat inmiddels is gebeurd, weet ik niet. Op mijn brief aan alle fracties reageerde hij overigens geenszins. Net als vrijwel alle fracties zweeg hij nu. Eerlijk gezegd had ik geen reacties van de lokale volksvertegenwoordiging verwacht.

Fractieleiders reageerden nooit op mijn brieven, wat mijn vertrouwen in de politiek allerminst doet toenemen. Democratie is een aardige theorie, die nooit praktijk wordt, zeg ik altijd.

Zinloos

Zelfs een eenvoudig ontvangstbericht kon er bij de politieke partijen niet af. Omdat de gemeente nu eenmaal openbaarheid haat, is dit de brief die ik aan de fractieleiders stuurde:

“Week van de Ontmoeting’ heet de week waarin men zich op de eenzamen in de stad richt. Dat is een lachertje, al worden de activiteiten in een boekje weergegeven, die vooral neerkomen op koffie drinken. Omdat het door de gemeente kennelijk voorgeschreven ontmoeten, veelal tijdens – in verband met het parttime dienstverband vaak ook nog beperkte – kantooruren moet plaatsvinden, is dat in wezen zinloos.”

Doorstroming

“Opnieuw wend ik mij tot u, hoewel ik er steeds meer over overtuigd raak dat democratie in de praktijk niet bestaat, met een klacht over hoe het met ‘BijKlaasje’ is gegaan. Daar werden tot voor kort elke dag maaltijden gepresenteerd door Brentano, dat er een zogenaamd ‘buurtrestaurant’ wilde opzetten. Dat laatste liep op niets uit wegens een schrijnend gebrek aan horeca-ervaring. Bijvoorbeeld: Men ging dicht op het moment dat werkenden wilden eten. Maar intussen hadden ouderen, vaak door reclame voor het restaurant getrokken tot het huren van flats op het terrein (want Brentano heeft alle grond verkocht), zich wel op de ‘ontmoeting’ gestort: Elke dag eten ’s avonds en elkaar ontmoeten. Daar kwam al gedeeltelijk een einde aan toen Brantano besloot BijKlaasje in het weekend – later ook op de maandag – te sluiten. Hoewel in het weekend veel kinderen komen, bleef het restaurant dus dicht. De ouderen námen dat, als hun ontmoeting en eten de rest van de week maar door kon gaan. Dat is nu ook weg. Door de overname door Participe kan men elkaar alleen nog ontmoeten van 9 tot 5, zonder de dagelijkse maaltijden en maar vier dagen per week. Er is dus in wezen alleen veranderd dat de verantwoordelijkheid nu bij een andere eigenaar ligt. Inmiddels zijn van de etensgasten een deel verhuisd naar verpleeghuizen of pleegde euthanasie. Ik heb dat laatste nog gepoogd bij één van hen uit het hoofd te praten op wat er was overgebleven van het terras, maar hij zei: ‘Vroeger was het best gezellig, maar nu verlang ik naar het einde van mijn leven. Is dat met doorstroming bedoeld, waarin B en W heilig geloven? Hij kwam, getrokken door reclame voor o.a. het restaurant uit Uithoorn. Dat is nog de regio, maar iemand anders kwam uit Rotterdam. Er wordt in de gemeenteraad veel over ouderen gepraat, maar in gelul kun je niet wonen en niet van eten. De zorg voor ouderen is een lachertje, afgezien van de verkiezingsbeloften die steeds weer politieke partijen doen.”

Raadsleden

“Op een gegeven moment, in de allerlaatste week voor einde, zijn er wel raadsleden geweest. Eén van de coalitie en één van de oppositie (Jacqueline Höcker en Emiel Sjaardema). Jacqueline zei dat je lang met wethouder Van Ballegooijen had gesproken. Ze stelde daarna nog schriftelijke vragen, maar de antwoorden – goeddeels gebaseerd op info van Brentano en Participe) – losten niets op. Daar blijkt de onvolkomenheid van de gemeenteraad uit. Een Week van de Ontmoeting of niet. Als zelfs het zogenaamde ‘hoogste orgaan’ van de gemeente totaal niets kan doen, is het zinloos om van tijd tot tijd over ouderen te praten. Zij zijn en blijven lijdend voorwerp. Democratie bestaat in de praktijk niet.”

Tot zover het bericht dat ik aan de gemeenteraad stuurde. Als u wilt meedoen aan de soap die verkiezing voor de gemeenteraad heet, staat het u vrij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.