Van de gemeentelijke kunstcollectie worden 450 werken verkocht. Inwoners krijgen de kans de af te stoten schilderijen en andere ‘binnenkunst’ te kopen op een verkoopdag. De gemeente zegt dat zij na het opstellen van het Collectieplan Amstelveen is gekomen tot een kleinere, maar kwalitatief sterke collectie en die beter zichtbaar te maken voor het publiek. Er blijven ruim vijfhonderd werken over. De lijst van af te stoten werken ligt zes weken ter inzage.

Na een inventarisatie van alle kunstwerken en de taxatie en restauratie van bijzondere stukken is het collectieplan opgesteld De gemeente zegt het beheer en behoud van de kunst in de toekomst te waarborgen.

Dubbel

In het collectieplan staan selectiecriteria voor de gemeentelijke kunstcollectie waarop die is beoordeeld. Op advies van de Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) en na beoordeling door twee onafhankelijke deskundigen heeft men een lijst met af te stoten werken gemaakt. De te behouden collectie kenmerkt zich door een duidelijke relatie met Amstelveen of zijn van zo’n kwaliteit dat deze de collectie verrijken, zegt de gemeente. In de bestaande collectie zitten dubbele werken en zijn sommige kunstenaars oververtegenwoordigd, vindt o.a. de ABK.

Openbare verkoop

 “De kleinere collectie vertelt veel beter het verhaal van Amstelveen”, zegt cultuurwethouder Herbert Raat. “Daarnaast is het verschrikkelijk zonde als kunstwerken niet tentoongesteld worden en in depot blijven liggen, zoals de afgelopen jaren is gebeurd. Wij willen onze inwoners juist inspireren met onze kunst en ze ervan laten genieten. Begin volgend jaar willen we de inwoners van Amstelveen de kans bieden tijdens een openbare verkoop één of meer kunstwerken in hun bezit te krijgen.” De openbare verkoop, waarbij iedereen welkom is, wordt gehouden bij een van de culturele instellingen.

Af te stoten kunst

Het afstotingsproces vindt plaats binnen de voorschriften van de Erfgoedwet. De gemeente wil de werken tegen een schappelijke prijs verkopen aan inwoners, maatschappelijke organisaties dan wel personeel. Voorafgaand aan de verkoop vraagt zij de twee lokale musea of die interesse hebben in schenking van enkele werken. De komende tijd worden de laatste stappen genomen om het proces zorgvuldig af te ronden, zegt de gemeente. Er wordt onder andere contact opgenomen met enkele kunstenaars van wie meerdere werken beoogd zijn af te stoten. Daarna is er een kerncollectie van onder andere de Topografische Atlas en Amstelporselein. De overgebleven collectie wil de gemeente zoveel mogelijk zichtbaar maken voor het publiek.

Het college van B en W heeft dinsdag al ingestemd met de lijst van al te stoten kunstwerken. De komende zes weken ligt die ter inzage en is op te vragen via kunstencultuur@amstelveen.nl, waar ook meer informatie is te krijgen.

Fotobijschrift (v.l.n.r.): Marloes Vereecken, Joris Nagtegaal, Herbert Raat en Janneke Luns gemeentelijk kunstdepot.

2 REACTIES

  1. Vreemd dat je de helft van je collectie wat in depot ligt , gaat verkopen. Waar men nu niet meer zo veel aan vindt, kan dat over een paar jaar zo veranderd zijn. In de geschiedenis voorbeelden te over.
    Ook als je dingen in depot hebt, kun je ook eens afwisselende tentoonstellingen maken, maar ik denk dat het in dit geval enkel maar om het geld gaat en niet eens veel.

  2. Denk dat er veel in de collectie zit die aangeleverd is door personen die “kunstenaar” willen zijn, voor een uitkering moet er een tegenprestatie worden geleverd en dat is kunst, met die uitkering kun je dus “kunstenaar” zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.