In lijn met het zoveelste ‘Plan voor de Energietransitie, Circulaire economie en Klimaatadaptatie 6.0’ (PLECK 6.0) dat B en W aan de gemeenteraad presenteert, is al een ‘energieteam’ en Bakras-Kostverloren en Randwijck actief. Bewoners van Bankras worden onder meer opgeroepen naar de scholengemeenschap Futuris (het voormalige Panta Rhei aan Pandora) te komen op 21 oktober en 5 november (19.30 uur) om daar alles respectievelijk te horen over isolatie van vloeren en opwek en opslag van zonne-energie.

Het nieuwe plan van het college van B en W zet in wezen de ‘duurzame doelen’ van de gemeente nog eens op een rij en beschrijft de concrete acties die jaarlijks worden ondernomen om deze te realiseren.

Gasloos

Sinds de eerste versie van het plan in 2019 is er veel bereikt, vindt wethouder Floor Gordon (D66), die Duurzaamheid in haar portefeuille heeft. “Voor de zesde keer analyseren we waar Amstelveen staat op het gebied van duurzaamheid”, zegt ze. “We kijken naar de impact van onze inspanningen, zowel kwalitatief als kwantitatief, en bepalen hoe we de verduurzaming zo effectief mogelijk moeten voortzetten.” Het doel van de gemeenten is een gasloze en duurzame stad in 2040.

Duurzame basis

Volgens Gordon blijft de gemeente de ingezette duurzame koers volgen naar een fossielvrije stad, ‘met een klimaat-robuuste inrichting, waarin grondstoffen zo lang mogelijk en steeds opnieuw gebruikt worden.’  Wel wordt de aanpak te verbeterd en verstevigd, zegt ze. De gemeente geeft bijvoorbeeld extra aandacht aan circulair en natuurvriendelijk isoleren, inwonerscollectieven nog actiever stimuleren en verbeteren we de aanpak in de richting van ondernemers. “Onze focus verschuift van alleen energieadvies naar begeleiding van ondernemers, waarbij we de uitvoering van kleinschalige geadviseerde maatregelen direct laten faciliteren door een klusteam van Klimaatroute,” meldt Floor Gordon.

Concrete maatregelen

Het energieteam dat in Bankras en Randwijck nu actief is, werkt volgens de gemeente samen met bewoners aan ‘buurtgerichte initiatieven’ onder de vlag van ‘Slim besparen Amstelveen’. Overigens wordt die aanpak begin volgend jaar geëvalueerd en ‘mogelijk’ uitgebreid naar andere buurten.

De Nationale Isolatieaanpak richt zich op eigenaar-bewoners met een DEFG-label en een lage WOZ-waarde. Zij kunnen rekenen op een advies aan huis met een extra isolatiesubsidie. Sinds april is ook het platform www.slimbesparenamstelveen.nl operationeel, dat bedoeld is om woningeigenaren te helpen offertes te verzamelen voor energiebesparende maatregelen. Volgend jaar breidt de gemeente dit platform uit. Overigens zegt de gemeente ‘aandacht’ te hebben voor ‘energiearmoede’ en intussen te werken aan een eigen organisatie die CO2 uitstootvrij is. Zij streeft er naar niveau 4 van de CO2 Prestatieladder te behalen.

Circulaire economie

Hergebruik van grondstoffen is ook een doel van de gemeente. Het Grondstoffenplan 2022-2026 en circulair inkopen en aanbesteden bestaat al, maar een nieuwe stap is het gebruik van circulaire materialen bij de energietransitie, zegt zij. Zo is biobased isolatiemateriaal toegevoegd aan de subsidieverordening en onderzoekt de gemeente of circulaire zonnepanelen kunnen worden toegepast.

Klimaatadaptatie                                                                                             

Amstelveen wil in 2050 klimaatbestendig zijn, zegt de gemeente. Het Actieplan Klimaatadaptatie 2021-2026 vormt de leidraad om de impact van klimaatverandering, zoals hitte en wateroverlast, op te vangen. De komende jaren blijft de gemeente inzetten op initiatieven zoals het ‘NK-Tegelwippen’ en ‘Groen moet je doen’ om de stad weerbaarder te maken tegen klimaatveranderingen, zegt zij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.