De fracties van Actief voor Amstelveen (AvA) en Burgerbelangen Amstelveen (bbA) willen een interpellatiedebat over de aan de dat de aan de Maccabiadelaan te bouwen 41 zorgwoningen, waarin de eerste vijf jaar geen zorgbehoevenden komen, maar Oekraïense vluchtelingen. De raadsleden Gonnie van Rietschoten (AvA) en Jacqueline Solleveld Olthof (bbA, foto) vragen zich af of de politiek nog wel betrouwbaar is.

Zij willen het debat van de gemeenteraad op woensdag 9 februari.

Verontwaardiging

Tijdens het raadsdebat van woensdag 25 september over de vaststelling van de grondexploitatie nieuwbouw zorgwoningen aan de Maccabiadelaan deelden beide raadsleden nogmaals hun zorgen. Zij zijn verbaasd en verontwaardigd omdat er geen kwetsbare Amstelveners in komen, maar Oekraïense vluchtelingen, die uit hotels worden gehaald.

Motie

Ook na schriftelijke vragen van bbA en de aangenomen motie “Zorggeschikte woningen Maccabiadelaan in 2025 toekennen aan doelgroep” blijft het college erbij dat de 41, in 2025 op te leveren, zorgwoningen met gemeenschappelijke ruimte aan de Maccabiadelaan de eerste vijf jaar niet beschikbaar gesteld worden aan mensen met een zorgvraag, maar aan gevluchte mensen uit Oekraïne die op dit moment in een Amstelveens hotel zijn gehuisvest, zeggen de raadsleden. Het is overigens de vraag of zij gelijk krijgen, wat de coalitie (VVD, D66, PvdA en Goed voor Amstelveen) is het waarschijnlijk met B en W eens en vormt de meerderheid in de gemeenteraad.

Olmenhof

“Deze manier van handelen doet erg denken aan de situatie op de Olmenhof waar ook zorgwoningen geruime tijd worden ingezet voor de opvang van vluchtelingen,” zegt Gonnie van Rietschoten. Er wordt volledig voorbij gegaan aan de Woonzorgvisie 2022-2040, ondertekend door diverse externe partijen in de regio, waaronder gemeenten.  “Maar ook zien we dat hier het beleid niet wordt uitgevoerd dat is vastgesteld voor het toewijzen van (huur)woningen aan specifieke doelgroepen en de verdeelsleutel (1/3 – 2/3) niet wordt toegepast, bedoeld als uitgangspunt bij de toewijzing van nieuwbouwwoningen in de sociale huursector”, zegt raadslid Jacqueline Solleveld van bbA.

Vragen

Beide raadsleden willen daarom met de raad en het college van B en W hierover een constructief debat voeren. Centraal daarbij staan vragen die gaan over het handelen volgens beleid en afspraken (‘doe wat je zegt en zeg wat je doet’). En wanneer kan er geheel of gedeeltelijk afgeweken worden van vastgesteld beleid en gemaakte afspraken en welke rol heeft de raad daarbij? willen de raadsleden weten.

Interpellatiedebat

Het recht op interpellatie is geregeld in de Gemeentewet. Het geeft de raadsleden de mogelijkheid om vragen te stellen tijdens een raadsvergadering over een onderwerp dat niet op de raadsagenda staat. Voor een interpellatiedebat moet de raad in meerderheid instemmen. Die meerderheid is trouwens de coalitie….

4 REACTIES

  1. En daar gaan we weer! Selectieve verontwaardiging van deze 2 partijtjes die nog wat aanvullende AOW willen krijgen. Je hebt ze nagenoeg nooit gehoord bij de bouw van stadsvilla’s van miljoenen maar nu gaat het om een 40tal appartementjes voor statushouders en nu staan ze vooraan te brullen.

    • Juist wel joh, dan kun je weer lekker de boel op juinen. Terwijl ze zelf in combinatie met VVD&D66 geen reet aan volkshuisvesting hebben gedaan, eerder het tegenovergestelde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.