Museum Cobra heeft een nieuwe algemeen directeur. Suzanne Wallinga (foto) neemt het stokje over van Hedwig Verhoeven, die als interim in die functie een paar maanden geleden aantrad.  Samen met financieel directeur Cor Dinkgreve vormt Wallinga van 1 oktober af de nieuwe directie van het museum. Haar aanstelling markeert een nieuw hoofdstuk voor Museum Cobra, zegt het.

Suzanne Wallinga is mede oprichter en voormalig directeur van kunstplatform A Tale of a Tub en verleende vele opdrachten aan diverse kunstenaars die werkten aan nieuwe producties op het snijvlak van kunst, literatuur, architectuur en vormgeving.

Ecologie

Als freelance curator ontwikkelde zij tentoonstellingen en programma’s waarbij de ecologische crises en inclusiviteit centrale rol speelden. Wallinga werkte ook samen met o.a. het Kröller-Müller-, Frans Hals- en Stedelijk Museum. Naast haar werk als tentoonstellingsmaker, adviseert Suzanne Wallinga al meer dan vijftien jaar culturele instellingen over beleid en strategie, meest recent Sonsbeek. Ook was zij interim-directeur van Amsterdam Art, is toezichthouder bij verschillende kunstinstellingen in het land en publiceert regelmatig over kunst. Volgens het Museum Cobra haalt het met de nieuwe een directeur  veel  ervaring in zowel artistiek als zakelijk beleid binnen en een scherp oog voor maatschappelijke relevantie in de kunstwereld. ‘Haar passie kunst toegankelijker te maken voor diverse doelgroepen, gecombineerd met haar expertise in het samenstellen van spraakmakende, eigentijdse tentoonstellingen met een sociaal-maatschappelijk karakter, sluit naadloos aan bij de missie en visie van Museum Cobra.’ Voorzitter Jerry Staub van de Raad van Toezicht zegt onder de indruk te zijn van Wallinga’s originaliteit en visie op moderne  kunst en haar ideeën om, vanuit het perspectief van de Cobra-gedachte, lokale, nationale en internationale artistieke en maatschappelijke ontwikkelingen te benaderen.

De gemeente kon of wilde het verlies op het Cobra Museum niet meer opbrengen en dreigde er een eind aan te maken nadat het sinds 1995 35 miljoen euro had gekost. Maar toen verscheen zakenman Marius Touwen als reddende engel op het toneel. Hij kreeg hulp van Cor Zadelhoff. Volgens het museum is de ‘geest’ van Cobra nog springlevend en behoort die tot de canon van de kunstgeschiedenis. De gemeente geeft voor drie jaar op verzoek van het museum € 1,4 miljoen per jaar subsidie. Kijk voor meer informatie op www.cobra-museum.nl

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.