Eigenlijk was het de bedoeling dat met de eerste bal van een wedstrijd sportwethouder Herbert Raat bij de Jeu de Boulesvereniging ‘De Bulderbaan’ in het Broersepark de Nationale Sportweek officieel zou openen. Maar hij liet de openingsbal aan vader Magdi (76) van zijn collega Adam Elzakalai verrichten, die al veertig jaar jeu de boules speelt en er een vereniging voor oprichtte, die binnen de kortste keren negentig leden had.

Hij kreeg de smaak te pakken in 1986 in Frankrijk. Adam, de tegenwoordige wethouder, was toen zes jaar, vertelde hij. In zijn jeugd heeft Adam Elzakalai talloze wetstrijden jeu de boules gespeeld.

Raadsleden

Maar Herbert Raat won de strijd tegen de vader van zijn collega met 6-1, wat beter was dan toen hij de vorige keer de tekening van een nieuw clubhuis voor de vereniging aanbood en bij die gelegenheid totaal werd ingemaakt door geroutineerde beoefenaren van het spel. Overigens schijnt met dat clubhuis een procedurele kant van de financiering voor vertraging te hebben gezorgd. Wat dat betreft was het goed dat raadsleden van diverse fracties erbij waren, waarvan er velen een spelletje jeu de boules meededen. Het de bedoeling dat er één gebouw komt voor zowel clubhuis als een pand van Heemlocaties. De bouw daarvan zou dit jaar beginnen. “Jullie krijgen een nieuw clubhuis”, beloofde Raat de vereniging opnieuw.

Lokaal evenement

Eigenlijk is de naam Nationale Sportweek niet gepast voor een lokaal evenement. NOC-NSF heeft besloten dit jaar geen nationale sportweek te houden omdat de Olympische Spelen zijn, geweest deelde directeur Heleen van Ketwich Verschuur van AmstelveenSport mee. Zij was het er overigens niet mee eens. En Adam Elzakalai zei: “Ik ben opgegroeid met jeu de boules.” Uit de speakers klonken Franse chansons.

Overigens had AmstelveenSport wel gezorgd voor sportieve aankleding van de jeu de boulesbaan. Er komen in de Nationale Sportweek onder meer een ‘Weerbaarheidsdag’ op dinsdag 24 september en een Talentenbijeenkomst op woensdag 25 september. Verder bestaat het programma voor de komende tien dagen de volgende evenementen:

Denksportdag in het Oude Dorp op zaterdag 21 september van 11:00 tot 16:00 uur

Zondag 22 september – Meerkamp Experience | Zwembad De Meerkamp | 12:00 – 16:00 uur. Zwemverenigingen geven in het zwembad demo’s en clinics, er is een cursus ‘Auto te water’ (in het buitenbad) en verschillende aquasportlessen om aan mee te doen.

Dinsdag 24 september – Weerbaarheidsdag met Defensie | Noordelijke Poeloever, van 09.15 uur tot 16:00 uur. Om 9.15 uur startschot door Wethouder Onderwijs Frank Berkhout. Defensie en NOC*NSF bundelen hun krachten om scholieren uit Amstelveen een kijkje te laten nemen in de wereld van Defensie en hoe zij sport inzetten als middel om weerbaarheid te vergroten.

Woensdag 25 september – Talenten bijeenkomst | Amstelveen College | 8:00 – 9:30 uur. Start om 8:15 uur door Burgemeester Tjapko Poppens en Hockeyster Felice Albers.

Zaterdag 28 september – Zelfverdedigingsdag | Ben Goudsmithal | 11:00 -16:00 uur. De dag begint om 11:00 uur met een bokswedstrijd in een échte boksring tussen wethouder Sport Herbert Raat en Nederlands Kampioen Barry Groenteman. Amstelveense zelfverdedigingsverenigingen geven de hele dag demo’s en clinics: centraal staat het leren van basisprincipes en technieken.

Zondag 29 september – Amstelveen on Wheels | Stadsplein | 10:00 – 16:00 uur

Slotdag van de Nationale Sportweek Amstelveen waarbij alles wat rolt samenkomt op het Stadsplein. Van loopfiets tot duofiets, rolstoel tot stuntstep. Alles is welkom. Onder andere: Dikke banden race, NK Slow Biking, BMX & Stuntstep parcours, Demo’s en workshops van Wereldkampioen BMX Sietse van Berkel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.