Eindelijk worden nu de mogelijkheden voor woningbouw ‘onderzocht’ aan de Carmenlaan en de Parelvisserslaan, waarvoor de gemeente jaren geleden al de plannen bekend maakte. Het onderzoeksproject is nu verdeeld in twee fasen, meldt de gemeente, waarvan eerst de woningen komen, die passen binnen het bestaande ‘omgevingsplan’ en volgens haar relatief snel gerealiseerd kunnen worden, na overleg met Eigen Haard en het verkrijgen van een vergunning, bericht de gemeente.

Voor de ontwikkeling van het noordelijke deel (fase 2) onderzoekt de gemeente de haalbaarheid van een gevarieerd woningbouwprogramma, met de nadruk op betaalbare woningen. De Operabuurt krijgt daarbij inspraak, zegt de gemeente. Onder meer komt er een ‘inloopavond’ op dinsdag 8 oktober in de Nieuwe Bankrashal.

 Eigen grond

De jaren geleden samen met projectontwikkelaars gemaakte plannen zijn nooit uitgevoerd echter om volgens de gemeente ‘diverse redenen’. De gemeente heeft 17.000 vierkante meter eigen grond en wil daarop nu eindelijk woningen bouwen, overigens op grond waar in het verleden al appartementsgebouwen stonden, maar toen onder meer voor een modern busstation bewaard moest worden.

Wethouder Floor Gordon (foto) van ruimtelijke ordening heeft nu ook ingezien dat het gebied zich – onder meer door de uitstekende ligging bij een OV-knooppunt – goed voor woningbouwontwikkeling. Zij noemt ook de winkels in het Stadshart, maar geschrokken door de prijzen en de parkeertarieven gaan Amstelveners liever naar het Gelderlandplein in Buitenveldert.

Gordon zegt ‘betaalbare woningen’ in het gebied, zonder te vermelden wat betaalbaar is. “Voor fase 2, aan de Parelvisserslaan, gaan we na overleg met de buurt een stedenbouwkundig plan maken, waarna we het woonprogramma zullen vaststellen. Ook over de woningen van Eigen Haard in fase 1 informeren we de buurt.” In het gebied staat een aantal grote bomen. De wens van de gemeente is om deze ‘zo goed mogelijk’ in te passen.

Prefab

De sociale huurwoningen, met een huur tot maximaal 879 euro, alsmede die voor de (lage) middeninkomens, met een huur tot maximaal ruim 1150 euro per maand (beide prijspeil 2024), komen in een gebouw met vier bouwlagen toe op de smalle zuidelijke strook aan de Carmenlaan, waar eerder 72 appartementen stonden. Eigen Haard verwacht daar ongeveer 70 geprefabriceerde woningen te kunnen realiseren in fase 1.

 Participatie

Over de ‘inloopavond’ op 8 oktober worden de direct omwonenden uitgenodigd, meldt de gemeente. Tijdens deze bijeenkomst wordt informatie gegeven over de indeling van het bouwgebied in fase 1, dat ruimte biedt aan ongeveer 70 woningen. Daarnaast zegt gemeente nu ‘vroeg’ de buurt te willen betrekken bij het onderzoek naar woningbouw in fase 2, dus het noordelijke deel van de kavel aan de Parelvisserslaan waar nog geen concreet plan voor is gemaakt. Omwonenden kunnen tot twee weken na de informatieavond online reageren via het online platform http://denkmee.amstelveen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.