Ter wille van de biodiversiteit heeft D66-raadslid Maarten de Haan schriftelijk gevraagd aan B en W of de gemeente wel het juiste grassoort gebruikt, omdat in de gemeentelijke Groenvisie versterking van de natuur werd benadrukt. Het raadslid wijst er op dat Engels raaigras, waar driekwart van het Nederlandse grasland uit bestaat, weliswaar populair is bij de melkveehouderij, maar weinig oplevert voor de natuur.

Engels raaigras is een monocultuur gewas zonder bloemen waar insecten afhankelijk van zijn, weet De Haan.

Grasfalt

Wegens gebrek aan biodiversiteit in het raaigras wordt volgens hem het ook wel aangeduid wordt als ‘grasfalt’. Het initiatief ‘1001 hectare kruiderijk grasland’  biedt boeren de mogelijkheid om met flinke korting kruidenrijk graszaad te kopen. Ook boeren zijn daar volgens De Haan enthousiast over, want er zijn voordelen. Er zijn bijvoorbeeld zoals dat er minder (kunst)mest nodig en veel minder gewasbestrijdingsmiddelen. Ook een voordeel is naar de mening van De Haag dat de bodem het water beter vasthoudt. Al 45 gemeenten hebben zich aangesloten bij het initiatief door subsidies te bieden voor extra hectares kruidenrijk graszaad. Daarom vraagt het raadslid aan B en W of die het eer mee eens zijn dat een kruidenrijk grasland een belangrijke bijdrage kan leveren aan de lokale biodiversiteit en of zij het gebruik daarvan maar willen stimuleren. “Is het een mogelijkheid om via een subsidie (gedekt uit het groen en recreatiefonds) dit in het buitengebied van Amstelveen te stimuleren?”, vraagt het raadslid. Ook wil hij weten welke grassoort de gemeentelijke organisatie gebruikt voor het inrichten van grasvelden en gazons. “Zijn er kansen om ook hier een (meer) kruidenrijke variant te gebruiken?”

9 REACTIES

    • Alles mag over mij gezegd worden, waarmee ik uw bewering loochenstraf dat ik reacties weg zou halen als die mij niet van pas komen. Van de heer Bikker heb ik niets gehoord of gelezen. Hij klaagt kennelijk minder dan u. Ik weet trouwens niets van verwijdering. Daar hebben wij u voor….

  1. Er staat dat er op dit artikel zeven reacties zijn. Ik tel er maar zes. Er is dus een reactie verwijderd, namelijk die van dhr. Bikker. En Johan weet zogenaamd van niets.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.