Home Uitgaan en Cultuur Meer ruimte voor cultuur

Meer ruimte voor cultuur

0
10

Na het debat door de gemeenteraad over de begroting, gisteren (woensdag), kwam college van B en W donderdag met de nieuwe cultuurvisie 2025-2028. De slogan blijft ‘De stad als podium’, nu onder de toevoeging ‘Ruimte voor cultuur’. Overigens bouwt de visie voort op het bestaande beleid en culturele infrastructuur. Verder probeert de gemeente nieuwe stappen om kunst en cultuur nog zichtbaarder en toegankelijker te maken voor iedereen, zegt zij. De gemeenteraad houdt er 13 november debat en beslist twee weken laster (27 november).

Er zijn volgens de gemeente cultureel ‘successen’ geboekt door de vorige visie (2020-2024). De nieuwe schept mogelijkheden voor inwoners en bezoekers, zegt zij.

Kinderen

Cultuurwethouder Herbert Raat streeft, zegt hij, naar een stad waar cultuur een integraal onderdeel is van het dagelijks leven, met ruimte voor experiment en vernieuwing. “En waar iedereen de kans krijgt om mee te doen en te genieten”. Alle Amstelveense kinderen moeten volgens hem al van jongs af aan toegang hebben tot cultuur. “De culturele instellingen, amateurkunstverenigingen en de gemeenteraad leverden een belangrijke bijdrage aan deze cultuurvisie en daarmee aan de leefbaarheid en het welzijn van onze stad.”

Festivals

Er komt volgens hem meer ruimte voor culturele experimenten. Kunstenaars, creatieve startups en culturele organisaties krijgen de kans nieuwe vormen van kunst en cultuur te presenteren. De gemeente zegt dat de stad creativiteit nodig heeft om ‘vooraan te blijven lopen en een aantrekkelijke stad te zijn voor innovatieve bedrijven’.

De gemeente investeert in de zichtbaarheid en toegankelijkheid van cultuur, zegt ze. ‘Dit omvat onder andere het versterken van de culturele infrastructuur, het organiseren van festivals om cultuur dichter bij de inwoners brengen en inwoners samenbrengen, en het stimuleren van samenwerking tussen culturele en maatschappelijke organisaties.’

De visie houdt ook in dat kunst en cultuur met andere domeinen zoals – sport, welzijn en onderwijs – wordt verbonden. De gemeente hoopt door cultuur te verweven met deze sectoren een breder publiek bereiken.

De volgens de gemeente ambitieuze plannen kwamen tot stand door intensief overleg met de culturele instellingen, amateurkunstverenigingen, kunstenaars, inwoners en de gemeenteraad, zegt Raat.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.