Eindelijk, het heeft acht jaar geduurd zei bouwer Hein Trebbe jr., kon wethouder Floor Gordon van Ruimtelijke Ordening woensdag de bouw van 52 koopwoningen aan de Maalderij starten. In wezen was het bouwterrein al onderheid en zo, maar nu kon casco beginnen. Daarmee hoopt Trebbe Bouw voor de zomer van het volgende jaar kaar te zijn, zodat de huizen aan de eigenaren kunnen worden opgeleverd.

Er waren veel kopers van de woningen aanwezig. Vooral Amstelveners bleek uit het hand opsteken toen Gordon daarnaar vroeg. Maar een paar handen uit de regio gingen ook omhoog.

Stadsvilla’s

“We zijn al sinds 2018 bezig met dit project”, zei Trebbe. Maar nu kunnen 44 stadsvilla’s, twee twee-onder-één-kapwoningen en één vrijstaande woning in het qua prijs van hogere segment. Vijf woningen worden in het zogeheten ‘middeldure’ segment gebouwd. Niet direct allemaal betaalbare woningen, gaf Gordon in haar korte toespraak toe. Maar de gemeenteraad ging er destijds mee akkoord. De keerkringwinkel de Boemerang, tegenwoordig ‘Boem’ genoemd, die werd gesloopt heeft elders ruimte gevonden en zelfs twee vestigingen (aan Ziederij en Binderij). Beauve, zoals de nieuwbouw heet, wordt eigenlijk als wijkje toegevoegd aan Bovenkerk. Er is daar intensief met de buurt over de plannen gesproken. “Dat 10% van de woningen in het middeldure segment valt, is in lijn met het beleid van gemeente Amstelveen”, zei Trebbe, die overigens bouwt voor de ontwikkelaar BPD.  De woningen krijgen allemaal een jaren 20 uitstraling, naar een ontwerp van architectenbureau Molenaar & Co. Voor Gordon was belangrijk, zei ze in haar speech, dat er een groen buurtje komt, waar de klimaatadaptatie hoogtij viert. Overigens kregen de ontwikkelaars en bouwers met twee waterschappen te maken, een geheel nieuwe ervaring voor hen. Volgens Trebbe past Beauve in de omgeving, zonder de eigen identiteit te verliezen. “We zijn een stukje Bovenkerk”, zei John van den Heuvel van BDP.

Klimaat

De klimaatadaptatie brengt onder meer met zich mee dat de bestaande watergang wordt verbreed. Ook wordt de parkeerstraat lijkt een groengebied te worden en er komt een parkje. Achtertuinen krijgen ook ‘groene erfafscheidingen en de bergingen’ en carports een sedumdak. Ten behoeve van de infiltratie van regenwater, is een deel van de verharding open, bijvoorbeeld door grasstroken of graskeien. Er is dus in Beauve veel aandacht voor klimaatadaptatie. Ook dat spreekt wethouder Floor Gordon erg aan.

Foto boven (v.l.n.r.) op voorgrond met touw voor ballonnen: Hein Trebbe jr, John v.d. Heuvel en wethouder Floor Gordon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.