Eline Schmutzer gaat het Keizer Karel College vertegenwoordigen op de internationale, interregionale Model European Parliament-conferentie in Straatsburg/Kehl (Frankrijk/Duitsland), die van 22 februari tot en met 1 maart 2025 wordt gehouden. Ook sprak zij voor de Tweede Kamer.

Aan deze conferenties doen delegaties mee uit alle EU-lidstaten en een aantal kandidaat- lidstaten. In het geval van de West-Europese conferentie zijn het de West-Europese.

Groningen

Eline Schmutzer moest eerst naar Groningen om kennis te maken met haar commissielieden en werken aan de resolutie van de commissie ENVI I (Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid), met een vraagstuk over vergrijzing en de druk daarvan die de zorg daarop heeft gekregen. Na de officiële opening van MEP Nederland 2024, was het vooral netwerken, lobbyen, en dan uiteindelijk tijdens de Algemene Vergaderingen de resoluties verdedigen, erover debatteren en in stemming brengen”, zegt Krisztina Pfeifer, coördinator voor UNESCO en EPA.

Niet aangenomen

“Helaas werd onze resolutie van ENVI I niet aangenomen”, vertelt Eline Schmutzer (5vwo van KKC). “Het was een fel debat waaruit we ons helaas niet meer konden redden. Toch heb ik er veel van geleerd. Het is pijnlijk als iets waar je twee dagen non stop aan hebt gewerkt, zo wordt afgekraakt. Maar van het verdedigen ervan steek je enorm veel op. Het snel reageren en opstellen van tegenargumenten, en daarbij nog het spreken voor een zaal met 150 mensen, zijn goede skills die me later zeer zeker goed van pas gaan komen.”

Openingsspeech

Tijdens de Algemene Vergadering in de Tweede Kamer, op de laatste dag van de MEP, nmocht Eline de openingsspeech doen voor AFET/SEDE (Commissie buitenlandse zaken: subcommissie veiligheid en defensie). Naar eigen zeggen was dit een ‘enorm gave ervaring’ om voor zo veel mensen achter het spreekgestoelte te mogen speechen. Iets wat ook live via internet werd uitgezonden. “Doodeng”, vond zij het. “Het was een erg vermoeiende, maar vooral superleuke week. Ik raad het iedereen aan om mee te doen met MEP regionaal, en dan hopelijk ook MEP nationaal. Ik heb zo veel leuke en lieve mensen ontmoet en daarbij vrienden voor het leven gemaakt. Het is echt een once in a lifetime experience die je zeker niet wilt missen. Je leert er echt een hele boel, maar het is vooral superleuk om jouw stem te laten horen en wat van Nederland (en misschien wel de wereld) te zien. Ik heb het enorm naar m’n zin gehad en kijk heel erg uit naar MEP internationaal.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.